Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V káznici začal stavebně-historický průzkum

Od začátku února pracují dělníci na záchraně káznice na Cejlu, díky které se zabrání akutnímu chátrání budovy. V těchto dnech navíc začal stavebně-historický průzkum objektu, který odhalí původ stavby a nasměruje další rekonstrukce.

Zhruba do května potrvají sanační práce v bývalé městské káznici, které jsou nezbytné pro zamezení chátrání budovy.

Místa, která jsou navlhlá, se odkryjí. Naopak díry ve střeše je nutné zadělat. Jde o minimální úpravy, které nám umožní snad v červnu otevřít káznici kulturní akcím,“ uvedla Tereza Chrástová z Kanceláře strategie města. Provádění těchto prací pravidelně kontroluje Národní památkový ústav, se kterým město Brno na obnově historické budovy spolupracuje.

Zároveň s opravami probíhá stavebně-historický průzkum objektu. Ten zahrnuje několik fází. V první z nich provádí odborníci rešerší materiálů z archivů či fondů. V druhé části se graficky zpracovává původ budovy. Do půdorysů současného stavu se barevně vyznačuje stáří zdiva.

Spolu s tím dochází k tzv. pasportizaci hodnotných prvků. V praxi to znamená, že historicky cenné dveře či podlahy by měly zůstat na původním místě, případně být zrestaurovány. Průzkum by měl být hotový v polovině dubna. V závislosti na jeho výsledcích dojde k dalším krokům vedoucím k přeměně bývalé káznice na Kreativní centrum. 

Zdroj: Brno.cz

Štítky průzkum, Cejl, Národní památkový ústav, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V káznici začal stavebně-historický průzkum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.