Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dva brněnské kluby nepouštěly dovnitř Romy, jednání řeší ČOI

Česká obchodní inspekce (ČOI) pravděpodobně zahájí správní řízení s provozovateli dvou brněnských nočních klubů. Při kontrolní akci v noci na sobotu zjistila, že dovnitř nebyli vpuštěni Romové a mohl tak být porušen zákon o ochraně spotřebitele kvůli diskriminaci, řekl ČTK mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Kontrolu podle České televize iniciovalo sdružení IQ Roma servis.

Podle mluvčí IQ Roma servis Ivony Parčiové si romští klienti dlouhodobě stěžovali, že jim provozovatelé brání ve vstupu do dvou kontrolovaných klubů. ČOI jejich názvy zatím nezveřejnila. "Jedná se o dlouhodobý problém, proto jsme se rozhodli jej řešit a oslovili Českou obchodní inspekci. Podezření se potvrdilo," řekla ČTK Parčiová.

Inspektoři se vydali do obou klubů dnes po půlnoci. "Romové skutečně dovnitř nemohli s výmluvami, že je plno a podobně. Posléze však naši neromští figuranti prošli bez problémů dovnitř," popsal průběh konroly Fröhlich. V pondělí a úterý ČOI akci vyhodnotí.

Podle Parčiové jsou Romové v Brně při vstupu do různých podniků dlouhodobě diskriminováni, na dva kontrolované kluby si stěžovali nejčastěji. "V posledních letech však inspekce podobnou akci v Brně nedělala," uvedla Parčiová.

S podobnou diskriminací se setkala v nedávné době například Romka Lenka Balogová, které makléřka odmítla pronajmout byt v Lovosicích. Soud dal loni Balogové za pravdu. Soudce také řekl, že majitel bytu naopak může odmítnout kohokoliv.

Zdroj: ČTK

Štítky Česká obchodní inspekce, Romové, Jiří Fröhlich, Česká televize, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva brněnské kluby nepouštěly dovnitř Romy, jednání řeší ČOI  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.