Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Slavnosti moravského uzeného provoní opět Brno

Vůně masa z udírny, zabíjačkových specialit z kotlíků a masopustních sladkostí zaplní 5. a 6. března hrad Veveří . Gastronomická akce oslavující moravské uzené se na brněnském hradě Veveří koná již čtvrtý rok. Kromě tradičních regionálního specialit ji doprovází také bohatý doprovodný program určený pro gurmány i rodiny s dětmi.

Na Slavnostech moravského uzeného (www.moravskeuzene.cz) svoje výrobky předvede šest vybraných uzenářů z celé Moravy. Kromě klasického uzeného masa to budou klobásy, šunky i zabíjačkové speciality. Vše podle tradičních rodinných receptur bez užití chemie. Návštěvníci budou moci sami rozhodnout, kdo měl nejlepší uzené.

V Brně čeká na návštěvníky bohatý program. „V rámci řeznické školy se dozvědí třeba jak správně porcovat maso a jak zpracovat celého čuníka. Kuchařská show restaurace Borovinka zase představí lahodné recepty z tradiční, moderní i evropské kuchyně,“ řekl za organizátory Pavel Pichler z ECEATu. Chybět samozřejmě nebudou stánky se svařákem, punčem, grogem a dalšími nápoji pro zahřátí. O kávu vysoké kvality se postará mobilní kavárna Kofi Kofi. „Zcela nově jsme připravili i workshop, kde se bude povídat o uzeném. Radost mám také z toho, že na Slavnosti zavítají čtyři moravští vinaři, takže si na své přijdou i ti, kdo dávají před pivem přednost vínu,“ vyjmenovává Pichler.

Milovníci uzeného s sebou na hrad Veveří můžou vzít i děti. Dvakrát denně pro ně zahraje divadlo, farma EDEN sem přiveze svou mini ZOO, zdarma bude prohlídka hradeb a pořadatelé chystají i malou šifrovací hru s překvapením. Pokud by děti neměly chuť na prejt, uzené se zelím nebo ovarovou polévku, mohou si pod širým nebem opéci klobásku, kterou si vyberou u některého z uzenářů. Na sobotu pořadatelé připravují i klání pro jedlíky. Své síly budou moci změřit s profesionálem Jaroslavem Němcem, na čas se bude jíst celé kilo prasečího ovaru.

Atmosféru bude dokreslovat cimbálka, která bude od jedenácti hodin do dvou odpoledne zpestřovat degustaci moravských specialit. Návštěvníci mají možnost vyhrát i hodnotné ceny, pokud vyplní anketní lístek a vhodí jej do soutěžního boxu. Ke vstupence za 100 Kč dostane každý návštěvník zabíjačkovou polévku zdarma.

V ceně je vstup do hradního areálu včetně hradeb; ochutnávka uzeného, které najdou zájemci na stáncích jednotlivých uzenářů; volný vstup na workshopy věnované uzení a malá kuchařka, v níž lidé naleznou recepty z moravské masopustní gastronomie. Více informací naleznete na www.moravskeuzene.cz nebo na facebookové stránce https://www.facebook.com/SlavnostiMoravskehoUzeneho.

Tisková zpráva

Štítky slavnost, Hrad Veveří, Brno, Brněnský hrad, Morava, maso

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavnosti moravského uzeného provoní opět Brno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.