Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Senioři čtou dětem z mateřských školek pohádky před spaním

V rámci nového projektu včera dvě seniorky četly dětem pohádky ve školce, jejímž zřizovatelem je městská část Brno-střed. Jen během včerejšího dne se do projektu přihlásili další 3 zájemci, přesto se však hledají další.

Čtení pohádek se také účastnila brněnská spisovatelka Kateřina Tučková, která seniorkám předala knihy se svým podpisem.

Projekt s názvem  "Kdopak přečte pohádku" staví na spolupráci mateřských škol a seniorů. Myšlenka spolupráce spočívá ve vzájemném kontaktu různých generací, v předávání zkušeností mladším a ve smysluplně tráveném času.

V praxi se jedná o to, že se schází senioři či další zájemci z řad veřejnosti s dětmi z mateřských škol, kteří dětem ve školce čtou pohádky  před spaním (cca 15 minut v čase kolem 13hod), případně si s nimi povídají o svých životních zkušenostech a zážitcích. Děti potom budou "na oplátku" navštěvovat seniory v domech s pečovatelskou službou či jiných obdobných zařízeních, budou jim předvádět, co nového se naučily, případně spolu budou trávit čas při různých hrách podle zájmu všech zúčastněných.

Zcela nový projekt pracuje se sociální interakcí mezi dětmi a dříve narozenými, přičemž mezigenerační učení je obecně považováno za velmi přínosné, nejen v rámci tradičního vzdělávání.

Důraz je kladen pouze na ochotu seniorů projektu se zúčastnit, žádné další nároky s tímto nejsou spojeny. Rozsah spolupráce je také vždy přizpůsoben časovým možnostem účastníků.

V této chvíli hledáme další zájemce, kteří by měli chuť se zapojit a udělat tak radost malým předškolákům. Je možno snadno se přihlásit buď  vyplněním  velmi jednoduchého kontaktního formuláře na adrese:

Patronkou projektu Kdopak přečte pohádku je spisovatelka Kateřina Tučková, držitelka Ceny Josefa Škvoreckého 2012), Ceny čtenářů české knihy (2013) a Ceny Magnesia litera (2010, 2013).

"Příležitost, kdy se nad pohádkovými příběhy mohou setkat příslušníci nejmladší a nejstarší generace, považuji za krásnou a velmi přínosnou pro obě zúčastněné strany. Děti si při poslechu rozvíjí fantazii, budují vztah k slovesnému umění, ti zvídavější si třeba mohou s "babičkou" či "dědečkem" popovídat. A předčítajícím zas jistě přijde vhod navštívit na chvíli radostné a hravé prostředí mateřských školek", uvedla Kateřina Tučková.

Do celého projektu se zapojilo nakladatelství Host.

Autorem a iniciátorem projektu je Petr Kalousek, radní městské části Brno-střed pro kulturu, sport a turismus.

Tisková zpráva

Štítky pohádka, projekt, mateřská škola, Kateřina Tučková, Brno-střed, městská část, Magnesia Litera, Cena Josefa Škvoreckého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senioři čtou dětem z mateřských školek pohádky před spaním  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.