Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Do Brna přijede tento měsíc 24 iráckých křesťanských uprchlíků

Jihomoravský kraj přijme ještě v únoru irácké křesťanské uprchlíky, kteří z vlasti utíkají kvůli obavám o svůj živost, kvůli strachu z Islámského státu. Novinářům to dnes po jednání se zástupci nadace Generace 21, která příjezd uprchlíků zajišťuje, řekl hejtman Michal Hašek (ČSSD). Podle něj najde 24 lidí zázemí v Brně a přijdou ještě v únoru.

Přemístění celkem 37 iráckých křesťanských rodin se zhruba 150 lidmi z oblasti Mosulu do České republiky schválila vláda. Část z nich už je na Vysočině.

Na Vysočině je bezmála třicet lidí, první dvě rodiny dorazily do rekreačního střediska Okrouhlík nedaleko Jihlavy 24. ledna, druhá skupina asi dvaceti lidí přijela na počátku února. Celý projekt s rozpočtem kolem 15 milionů korun organizuje a financuje Nadační fond Generace 21 s pomocí svých partnerů a podporovatelů.

Ředitel Nadačního fondu Generace 21 Jan Talafant za přijetí poděkoval.  „Moc děkujeme za toto přijetí, děkujeme za štědrou nabídku kraje na podporu tohoto projektu. Důležité pro nás je především to, že tito křesťanští uprchlíci budou přijati, že jsou tu vítáni. Pro ně je to důležité,“ řekl.

Podle Haška krajská rada projedná mimořádnou podporu na náklady spojené s příjezdem uprchlíků ve výši 200.000 korun. "Mezi příchozími iráckými křesťany budou rodiny s dětmi různého věku od kojenců až po starší," uvedl Hašek.

Náměstek Roman Celý doplnil, že shodou okolností měli zástupci kraje asi před dvěma lety několik jednání například s guvernérem oblasti Ninive či tehdejším primátorem Mosulu a hledali vztah a spolupráci.

To bylo přerušeno, ale teď se k nám vracejí lidé z této oblasti. Nejvíce potřebují být přijati. Jsou to mladé rodiny s malými dětmi, Jihomoravský kraj jim může pomoci zaintegrovat se do společnosti. Nově se rozšiřující se firemní mateřská školka s kapacitou asi 70 míst může být jednou z vhodných příležitostí, také se pouštíme do záležitostí, které se týkají výstavby bytů, takže i tady můžeme hledat možnosti, jak nabídnout zázemí,“ sdělil s tím, že využít mohou také nabídku výhod Rodinných pasů.

Kraj nabídl pro irácké křesťany možnost školního vzdělávání na krajských středních školách, ale také krajskou firemní mateřskou školku. Uprchlíci budou mít také možnost zapojit se do krajských projektů, aby zde našli práci a lepší zázemí.

Štítky uprchlík, Brno, Jihomoravský kraj, Michal Hašek, Islámský stát, ČSSD, rodina, projekt, Nadační fond Generace 21, Mosul

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna přijede tento měsíc 24 iráckých křesťanských uprchlíků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.