Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejvyšší rozhledna na Moravě bude stát u Velenova patrně za rok

V letošním roce by se měla začít stavět rozhledna u Velenova na Blanensku asi za 15 milionů korun. S plánovaným 65 metry bude podle dostupných dat nejvyšší rozhlednou na Moravě.

Turisté by na ni mohli vystoupat už příští rok. Velenovští zastupitelé již rozhodli, že obec vypíše výběrové řízení na dodavatele stavby. Výsledky by měly být známy v květnu tak, aby se ještě letos mohlo začít stavět, řekl starosta Jan Havelka. Peníze na projekt má obec na účtu.

"Projekt plánujeme dlouhá léta. Stále nás kontaktují nejrůznější firmy, které by se, především z důvodů vlastní prestiže, chtěli na tomto záměru podílet," uvedl starosta.

Předpokládá, že stavební firmy budou mít o projekt nadále zájem. Ve výběrovém řízení by se podle něj mohla momentálně odhadovaná částka na výstavbu věže snížit o 20 procent až třetinu. Obec jedná o finanční podpoře Jihomoravského kraje a pokusí se na záměr získat dotace od státu nebo z EU. Podle Havelky ale již nyní nic nebrání zahájení stavby věže.

Velenov leží v nejvyšších partiích Drahanské vrchoviny nedaleko nejvyššího kopce Skalky se 735 metry nad mořem. Z věže by byla za hezkého počasí vidět i 140 kilometrů vzdálená Vídeň.

Jižní Morava je častým výletním cílem turistů. Nabízí jim nejen posezení ve vinných sklípcích, sítě cyklostezek, památky a přírodní krásy, ale i rozhledny. K nejznámějším patří historická vyhlídková věž Minaret u Lednice na Břeclavsku. Nedaleko stojí věž ve tvaru číše na víno. K nejstarším rozhlednám regionu patří Alexandrovka u Adamova na Blanensku. Zástupy turistů míří v obci Hlína na Brněnsku na Menšíkovu rozhlednu, pojmenovanou po slavném herci Vladimíru Menšíkovi.

Zdroj: ČTK

Štítky rozhledna, Morava, okres Blansko, projekt, Jan Havelka, Evropská unie, Jihomoravský kraj, Vladimír Menšík, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvyšší rozhledna na Moravě bude stát u Velenova patrně za rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.