Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jihomoravských Nových Mlýnech zimuje asi 20.000 severských hus

Na vodním díle Nové Mlýny na Břeclavsku zimuje asi 20.000 severských hus. Je jich zhruba o čtvrtinu více než loni a ornitologové mezi nimi našli i bernešku tmavou, která byla dosud v ČR zaznamenána jen čtrnáctkrát. Zpět na sever s vrátí koncem února nebo počátkem března.

Většinu těchto ptáků, jejichž hnízdiště jsou za polárním kruhem, tvoří husy běločelé a husy polní. Kromě jihomoravských Nových Mlýnů využívají jako zimoviště i Neziderské jezero na hranici mezi Rakouskem a Maďarskem. Husy vytvářejí společná hejna a na Nové Mlýny lákají desítky lidí, kteří je pozorují.

Obvykle přespávají na hladině prostřední nádrže vodního díla Nové Mlýny a denně kolem 06:30 odlétají na okolní pole hledat si potravu. "Pozorování ptáků, neboli birdwatching, se i u nás stává oblíbeným koníčkem milovníků přírody. V západní Evropě a v USA se mu věnují miliony lidí," řekl Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku.

Zdroj: ČTK

Foto Jiří Šafránek/Moravský ornitologický spolek

Štítky husa, Nové Mlýny, Česko, okres Břeclav, Rakousko, Maďarsko, Moravský ornitologický spolek, USA, Neziderské jezero, Západní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihomoravských Nových Mlýnech zimuje asi 20.000 severských hus  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.