Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO:Lední medvídě má dva měsíce. Cora se stará vzorně

Lední medvídě narozené 21. listopadu 2015 má za sebou dva měsíce života a je pátým mládětem, které medvědice Cora za posledních osm let odchovala. Každým porodem se z ní stává zkušenější matka, na kterou je brněnská zoo náležitě hrdá.

Cora porodila v roce 2007 dva medvědí kluky, Billa a Toma, z nichž jeden je nyní v pražské zoo a druhý v Zoo Gelsenkirchen. V roce 2012 se podařilo odchovat dvě medvíďata, Kometu a Nanuka. Kometa má dnes domov v Zoo Rostov na Donu a Nanuk je už i s novou nevěstou v Zoo Nikolaev.

Cora byla po odjezdu Nanuka v lednu 2015 spojena se samcem Umcou a už v prvních týdnech společného soužití bylo pozorováno páření. U ledních medvědic probíhá takzvaná skrytá březost, což znamená, že po oplození dojde k pozastavení vývoje plodu, který je pak opět odstartován až na konci léta, pokud je medvědice v dostatečné kondici. Proto byla Coře v létě zvýšena krmná dávka, aby se její váha zvýšila minimálně o 200 kg.

Na začátku října byla oddělena od samce a 21. listopadu porodila jedno medvídě. „Rozdíl mezi prvním úspěšným porodem v roce 2007 a druhými dvěma porody je v našem přístupu ke Coře. Zatímco jsme se ji tenkrát z důvodu bezpečnosti potencionálních mláďat rozhodli zavřít před očekávaným porodem do porodního boxu a znemožnili jí tak volný pohyb ve výběhu, teď už víme, že Cora je výborná matka a všechno necháváme na ní a na přírodě. I přesto, že porodila venku, odnesla mládě do bezpečí boxu, tam se o něho vzorně stará a bude to opět ona, která rozhodne, kdy ho vyvede před zraky návštěvníků,“ řekl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Vzhledem k tomu, že chovatelé viděli Coru v posledních dnech několikrát vyjít do výběhu, začali ji 22. ledna přikrmovat malými dávkami masa a zeleniny. Přibližně ve třech měsících věku mláděte proběhne první veterinární prohlídka, očkování a zjištění pohlaví.

Tisková tpráva

Štítky porod, medvědice, Cor'a, Zoologická zahrada Brno, Billa, ZOO Praha, Rostov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO:Lední medvídě má dva měsíce. Cora se stará vzorně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.