Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Záchranná stanice pomáhá zvířatům v nouzi už jeden rok

Za první rok provozu záchranné stanice Zoo Brno v Jinačovicích jsme přijali přes dvě stě zvířat téměř padesáti druhů. Přibližně polovinu z nich se podařilo vrátit zpět do přírody a nyní v záchranné stanici zimuje asi třicet zvířat. O záchranné stanici a o tom, jak se chovat při nálezu zvířete v nouzi, informují letáky i stránky na sociální síti Facebook.

Telefonátů jsme na pohotovostním telefonním čísle 702 137 837 vyřídili přes čtyři sta, někdy stačilo poskytnout poradenství nebo předat kontakt na příslušnou záchrannou stanici, vyjížděli jsme převážně na Kuřimsko, Rosicko nebo do Brna,“ řekla Jana Švaříčková, vedoucí ZS Zoo Brno v Jinačovicích.

Nejčastěji byla přijímána mláďata - osiřelé veverky, mláďata poštolek nebo rorýsů vypadlá z hnízd nebo pozdní mláďata ježků, nedostatečně připravená na zimování. Do stanice se dostali ale také zajíci a srnčata nebo drobní pěvci odchycení zbytečně. Velmi často byli přijímáni také zraněná zvířata. Menší ptáci byli pokousaní od domácích zvířat.

Několik strakapoudů a pěvců narazilo do prosklených ploch, ale často se brzy zotavili. Menší savce po střetu s automobily však většinou nebylo možné zachránit. Několik dravců bylo popáleno o dráty vysokého napětí, jiná zvířata byla zraněna při sečení trávy. PRacovníci stanice často odchytávali netopýry z míst s nevhodnými podmínkami nebo v zimě probuzené jedince. V jednom případě bylo netopýrů dvě stě najednou, ale ještě téhož dne byli vypuštěni na vhodnějším místě. Netopýři byli spolu s ježky nejčastěji přijatými zvířaty. K ohroženým druhům přijatých zvířat patřili kromě netopýrů včelojed lesní, plch velký nebo užovka hladká.

Tisková zpráva

Štítky Jinačovice, Zoologická zahrada Brno, Facebook, Brno, netopýři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranná stanice pomáhá zvířatům v nouzi už jeden rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.