Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

SAKO odkoupí pozemky Zetoru. Kvůli vyvedení tepla do sídlišť a přesunu odpadků z kamionů na železnici

Brno odsouhlasilo záměr městské odpadové firmy SAKO vykoupit pozemky Zetoru podél ulice Jedovnické. Za 150 milionů získá SAKO strategické pozemky a nemovitosti pro svůj rozvoj. Díky této transakci bude možné do dvou let dostavět chybějící horkovod, který vyvede teplo ze spalovny přímo do bytových domů na sídlištích Líšeň a Vinohrady.

Sníží se tím ztráty v systému centrálního zásobování teplem, díky čemuž bude možné do budoucna zachovat či dokonce snížit ceny tepla pro domácnosti.

Součástí pozemků je i důležitá železniční vlečka, která umožní, aby podstatná část odpadů směřujících z regionu do spalovny byla v budoucnu dopravována po železnici. Sníží se tím zatížení silnic nákladní dopravou, a to nejen v okolí spalovny.

Podstatná část pozemků bude sloužit pro vybudování nového regionálního odpadového centra, které umožní efektivněji zpracovávat odpad, třídit využitelné suroviny a výhodněji s nimi obchodovat na trhu.

Strategický projekt vyvedení tepla ze spalovny do sídlišť Vinohrady a Líšeň se skládá z výstavby výměníkové stanice a navazujících horkovodů. Městské firmy SAKO a Teplárny Brno se s ním ještě v první polovině letošního roku budou ucházet o dotaci z evropských fondů ve výši až 70 milionů korun. Další desítky milionů pak bude mít možnost získat SAKO z evropských fondů na vybudování regionálního odpadového centra.

Nákup pozemků Zetoru je pro společnost SAKO strategickou rozvojovou investicí. Umožní lépe využívat teplo, efektivněji třídit odpad i snížit počty kamionů na silnicích. Přínosy projektů, které teď může SAKO spolu s Teplárnami realizovat, pocítí v budoucnu Brňané nejen v úsporách za teplo, ale i v nižším počtu kamionů na silnicích,“ řekl náměstek primátora Martin Ander, do jehož gesce odpadové hospodářství v Brně spadá.

Nákup pozemků je výsledkem více než ročních jednání mezi společnostmi SAKO a Zetor a je základním předpokladem pro naplnění strategických rozvojových cílů SAKO. Díky novému horkovodu bude vyrobené teplo distribuováno levněji. Nové logistické centrum umožní efektivnější třídění i materiálové využití a prodej surovin. Železniční přeprava odpadu ušetří obyvatele Brna nemalého množství zplodin z kamionů. SAKO nově nabyté vlečkové kolejiště napojí na již odkoupené odstavené koleje vedoucí na vlakové nádraží Slatina.

Předmětem koupě je téměř 8,7 ha pozemků podél ulice Jedovnická. V celkové ceně 149.192.660,- korun je započten i nákup stávající skladové a administrativní budovy a téměř kilometr železniční vlečky včetně výhybek. Část pozemků podél ulice bude v budoucnu využita k dostavbě Velkého městského okruhu. Nákup nemovitostí schválilo představenstvo společnosti SAKO 18. prosince 2015, nyní zbývá dokončit odsouhlasení finálního znění kupních smluv.

Tisková zpráva

Štítky pozemek, teplo, Zetor, Brno, odpad, SAKO, Líšeň, Martin Ander, Teplárny Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SAKO odkoupí pozemky Zetoru. Kvůli vyvedení tepla do sídlišť a přesunu odpadků z kamionů na železnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.