Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pietní akt připomněl tragickou smrt dvou hasičů

V prostorách obchodního centra Letmo v Brně se v pátek uskutečnil pietní akt, který připomenul 14 let od tragické smrti hasičů Davida Kožuského (32) a Jaroslava Garguly (29). Hasiči zemřeli 8.1.2002 při záchraně osob z hořícího kasína.

Za přítomnosti rodin, bývalých kolegů a kamarádů položili hasiči věnec k památníku tragické události, který se nachází v přízemí obchodního centra LETMO. Po minutě ticha se nastoupené jednotky vrátily ke svým vozům, zvukem sirén se rozloučily a odjely zpět na své základny.

Dvojice hasičů zahynula 8. ledna 2002 při snaze zachránit jednoho ze zaměstnanců tehdejšího kasina před ničivým požárem. Tragickou událost dnes připomíná pětimetrový hranol výtvarníka Adama Krhánka.

Osmý leden 2002 se stal pro brněnské hasiče černým dnem

Ve večerních hodinách byl ohlášen požár objektu herny a kasina CARE na ulici Nádražní 2. Na místo vyjíždí jednotka z CPS Brno - město. Při cestě k zásahu si hasiči připomínají co bude nutno provést po příjezdu na místo zásahu a netuší, že se tento zásah stane pro dva kamarády osudným.

Po příjezdu na místo zásahu velitel družstva nadporučík David Kožuský nařídil dle získaných informací provést průzkum se zaměřením na nalezení pohřešované osoby nacházející se v hořícím objektu. Do své průzkumné skupiny zařadil stážmistra Jaroslava Gargulu a vydal se na průzkum. Při snaze zachránit ohroženou osobu došlo k nenadálému celkovému vzplanutí plynů a následnému usmrcení obou zachránců i hledané osoby.

Nadporučík David Kožuský se narodil dne 19.4.1969. Svou pílí a sobě vlastní snahou se vypracoval na velitele družstva. Byl zapojen do činnosti lezeckého družstva. V jeho osobě ztrácejí jeho kolegové nejenom dobrého velitele, ale i výborného kamaráda a jeho rodina starostlivého a chápajícího otce.

David Kožuský

Nadstrážmistr Jaroslav Gargula se narodil 10.6.1973. Nastoupil k Hasičskému záchrannému sboru města Brna v roce 2000. Pracoval jako hasič ve směně a aktivně se zapojoval do veškeré činnosti směny. Taktéž v Jaroslavu Gargulovi ztrácí spolupracovníci dobrého kamaráda a rodina, kterou před nedávnem založil, hodného a přívětivého manžela.

Jaroslav Gardula

Za svoji statečnost prokázanou při zásahu byli oba hasiči po tragické události vyznamenáni ministrem vnitra medailí " ZA STATEČNOST ", nadporučík David Kožuský byl mimořádně povýšen do hodnosti kapitán in memoriam, nadstrážmistr Jaroslav Gargula byl mimořádně povýšen do hodnosti poručík in memoriam.

Zdroj: Jihomoravský kraj, HZS JmK Foto: Jihomoravský kraj, HZS JmK

Štítky Brno, kasino, rodina, družstvo, Hasičský záchranný sbor, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pietní akt připomněl tragickou smrt dvou hasičů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.