Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Státní rozpočet 2015 o 37 miliard nižší než plánovaný. Překvapení se ale nekoná

Ministerstvo financí včera publikovalo informace o tom, jak že stát hospodařil s našimi penězi v právě skončeném roce 2015. Na první pohled se fiskální realita tváří optimisticky – výsledný schodek státního rozpočtu ve výši 62,8 miliardy Kč je o více než 37 miliard Kč nižší než plánovaný stav. Jenže…

Již na podzim roku 2014, kdy byl rozpočet se schodkem sto miliard Kč na rok 2015 připravován, bylo zcela zřejmé jedno – výsledný deficit státního rozpočtu bude určitě nižší. Jak to? Stanovit si plán zadlužení „jen“ na sto miliard Kč totiž bylo zhruba jako vztyčit překážku na úroveň kotníků a radovat se z jejího překonání. Makroekonomické prognózy, vývoj zahraničních zakázek, statistika stavebních povolení, informace z trhu práce, očekávání podnikatelů v jednotlivých sektorech… To všechno jasně předurčovalo pozitivní směřování naší ekonomiky, což bude kladně působit na příjmovou stranu rozpočtu a naopak vytvářet prostor pro nižší než plánované výdaje. A přesně to se stalo.

Celkové příjmy státního rozpočtu činily 1,23 bilionu Kč, což představuje růst proti plánovanému stavu (rozpočet po změnách) o 21,6 miliardy Kč. Pozitivně se projevil zejména růst daňových výnosů (+72,2 mld. Kč) a růst dotací z EU (+48,5 miliardy Kč). Celkové roční výdaje ve výši 1,297 bilionu Kč naopak oproti plánu poklesly o 15,6 miliardy Kč. Ostře sledované vládní investice (kapitálové výdaje) činily 176,2 miliardy Kč, když meziročně vzrostly o 58 %. O schodku nižším o 37,2 miliardy Kč (plán 100 miliard Kč, realita 62,8 mld. Kč) již byla řeč byla. Pokud vás to zajímá, detailní informace z ministerstva financí „říznuté“ špetkou samochvály naleznete zde.

V lednu 2015 jsem se vsadil, že rozpočtový schodek bude rozhodně nižší než 100 miliard Kč a sleze někam k sedmdesáti miliardám Kč. Nešlo o žádný věštecký majstrštyk – podobné odhady zaznívaly z bankovního sektoru, poradenských firem, akademické obce a analytiků z Čech i zahraničí již dříve. Zdá se to snadné jako facka. Proto budu při upíjení vína z výše uvedené sázky znovu přemýšlet nad tím, proč si vláda neklade mnohem větší fiskální výzvy. Takové, které by odpovídaly současným ekonomickým podmínkám. Dočkáme se někdy přebytkového rozpočtu? Vždyť jde přeci o naše peníze!

Štítky státní rozpočet, rozpočet, Evropská unie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Státní rozpočet 2015 o 37 miliard nižší než plánovaný. Překvapení se ale nekoná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.