Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno připravuje projekt sdíleného bydlení pro seniory

Město Brno připravuje ojedinělý projekt na pomoc seniorům, kteří se v otázkách bydlení ocitají v ekonomické nouzi a kteří chtějí bydlet ve společnosti dalších lidí. Jedná se o pilotní projekt tzv. sdíleného seniorského bydlení, které by mohlo být alternativou vůči současným institucionálním a ekonomicky náročným řešením.

Rada města Brna schválila v úterý 5. ledna 2016 smlouvu na stavební práce „Zámečnická 2 – sdílené bydlení“, které spočívají ve vytvoření nové bytové jednotky z části nebytového prostoru v objektu Zámečnická 2. Prostor o rozloze přibližně 405 m2 byl dříve využíván jako kanceláře, současným záměrem je přebudovat tuto část prostoru na jeden funkční celek – byt, sloužící jako sdílené bydlení pro seniory. Celková cena zakázky je 6,6 mil. Kč s termínem plnění 211 dnů.

Konkrétní byt – Zámečnická 2

V bytě vznikne celkem 9 pokojů (7 jednolůžkových pokojů a 2 dvoulůžkové), společné prostory a sociální zařízení (celkem 5 WC a 3 sprchy). Společné obytné části jednotky budou obsahovat velký obytný prostor s televizním koutem, jídelnou a dostatečně velkým kuchyňským koutem, další společný prostor bude řešen jako klidová zóna (četba, klidové aktivity). V jednotce sdíleného bydlení budou dále prostory zázemí – skladovací prostor na věci nájemníků, spížní prostor, společná prádelna a místnost pro pečovatelku.

V čem spočívá princip sdíleného bydlení?

Ve zvláštním bytě, který je součástí běžné zástavby a bývá doplněn dalšími službami, se společně ubytuje více seniorů. Tento přístup je alternativou skupinového bydlení v domovech nebo penzionech. Každý senior či manželský pár má k dispozici 1 samostatný pokoj. Obyvatelé bytu společně sdílejí několik sociálních zařízení, velkou kuchyň s jídelnou, společenskou místnost a další doplňkové prostory – komory, prádelnu, atd. Cílovou skupinu tvoří senioři, kteří jsou soběstační, avšak jejich možnost vést vlastní domácnost je limitována nízkými příjmy, dále senioři, kteří jsou osamělí a trpí ztrátou sociálních vazeb. Služby seniorům dle jejich potřeby bude smluvně zajišťovat pečovatelská služba.

Brno příkladem pro ostatní

Projekt již funguje v několika evropských zemích (Dánsko, Rakousko, Holandsko aj.). V České republice je však na komunální úrovni zatím zcela novou myšlenkou. Nicméně realizace pilotního projektu v Brně by se mohla stát zdrojem inspirace pro další obce, neziskové organizace i soukromé investory.

Cílová skupina?

Jedná se zejména o ty seniory, kteří poptávají finančně i fyzicky dostupné bydlení. Zároveň chtějí sdílet společné aktivity a prostor s dalšími lidmi podobného věku a přejí si zůstat začleněni do městského prostředí, na které jsou zvyklí. Cílem každé realizace sdíleného seniorského bydlení by mělo být vyvážené nastavení míry soukromí na jedné straně a sdílení prostoru a aktivit na druhé straně tak, aby byla zachována autonomie každého jedince a zároveň zmírněn pocit osamělosti. Plusy jsou také nižší fyzické a finanční náklady na bydlení a pocit bezpečí a spokojenosti.

Zdroj: Město Brno

Štítky bydlení, Brno, projekt, Rakousko, Nizozemsko, Dánsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno připravuje projekt sdíleného bydlení pro seniory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.