Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

První mládě roku 2016 má dlouhý krk a krásné oči

Prvním mládětem roku 2016 v brněnské zoologické zahradě je žirafa síťovaná narozená v úterý 5. ledna. První veterinární prohlídka ukázala, že mládě je samička, váží asi 70 kilogramů a měří 170 centimetrů. Matkou je nejstarší brněnská žirafí samice Janette, která v srpnu oslaví patnáctiny.

Mládě zůstane první měsíc s matkou oddělené od ostatních zvířat a za příznivého počasí by mělo být k vidění i ve výběhu Safari. „Jméno malé žirafce tentokrát vyberou chovatelé, a to z návrhů našich facebookových příznivců. Anketu spustíme během dnešního dne a jméno oznámíme na konci ledna,“ řekl Michal Vaňáč, vedoucí útvaru vnějších vztahů Zoo Brno. Matka Janette přijela do Brna v roce 2003 ze Zoo Dvůr Králové a od té doby se jí narodilo pět mláďat. Část jejích potomků je ve Dvoře Králové, část v Amsterodamu a je nejen matkou, ale také několikanásobnou babičkou.

Žirafy se mohou rozmnožovat po celý rok, nejvíce mláďat se rodí uprostřed léta, ale výjimkou nejsou ani zimní porody. Samice obvykle rodí v intervalu dvou let a březost trvá 420-468 dnů. Novorozené mládě, které váží kolem 60 kilogramů a měří asi 170 cm, přijde na svět pádem z téměř dvoumetrové výšky. Přesto se už za necelou půlhodinu postaví na vlastní nohy a saje mateřské mléko.

Tisková zpráva

Štítky Zoologická zahrada Brno, ZOO Dvůr Králové, Brno, Amsterdam, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První mládě roku 2016 má dlouhý krk a krásné oči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.