Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Projekt sdílení kol Rekola se v Brně uchytil, měl 300 uživatelů

Neziskový projekt sdílení kol Rekola loni začal v Brně fungovat natolik, že jeho manažerka Anna Bromová počítá s tím, že letos bude místo 20 kol k dispozici 60. Zatímco v prvním zkušebním roce využívalo Rekola 50 lidí, loni už jich bylo 300, řekla Bromová.

"Loňský rok byl pro nás velký úspěch. Vlastně jde pořád o experiment a pracují na něm dobrovolníci. Snažíme se službu zlepšovat a posouvat ji dál nám pomáhají sami uživatelé. Nevíme, že by fungoval někde jinde na světě," řekla Bromová.

Projekt, který funguje i v Praze a některých dalších větších českých městech, spočívá v tom, že zaregistrovaný uživatel si pomocí mobilní aplikace vyhledá místo, kde je kolo aktuálně zamčené. A když je zase zamyká, zadá lokalitu do aplikace, aby je našel další uživatel. "Loni jsme měli kola k dispozici od 16. dubna do konce listopadu a udělalo se 5000 jízd. Podle možností jsme nabízeli 15 až 25 kol," uvedla Bromová. Za roční registraci zaplatí uživatel 900 korun, měsíc stál loni 150 korun.

Kola si bylo možné loni vyzvednout buď v centru nebo v Technologickém parku. Přivázat je bylo možné kdekoliv, organizátoři však doporučovali vyhýbat se dopravním značkám, u nichž je to zakázané. "Podařilo se nám navázat spolupráci s Brněnskými komunikacemi a Brnem, takže letos už by měla kola stát ve stojanech. Také si budeme vzájemně vyměňovat data, takže si město může říct, kde by se kola hodila, a my budeme moct doporučovat místa, kde by mohly vzniknout nové stojany," řekla Bromová.

Novinkou má být i větší osvěta, jak kola zamykat. Letos zloději sebrali deset kol, čtyři se podařilo získat zpátky, když si jich uživatelé všimli. Všechna jsou totiž nastříkaná růžovou barvou. "Na podzim jsme lankové zámky vyměnili za řetězové, ale je potřeba, aby se kolo zamklo za rám," uvedla Bromová.

Letos by měla sezona začít už 21. března se začátkem jara. Organizátorům se také podařilo získat nové zázemí. Z Industry se přestěhovali do Přízové ulice, kde jim radnice Brna-střed poskytla za symbolický nájem dlouho nevyužité nebytové prostory. V nich dobrovolníci kola opravují tak, aby byla v provozu plně funkční, což byl v roce 2014 ještě problém.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Rekola, projekt, Brno, Praha, Industra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt sdílení kol Rekola se v Brně uchytil, měl 300 uživatelů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.