Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Silvestrovské oslavy na jižní Moravě byly klidné

Silvestrovské oslavy se v Brně a na jižní Moravě letos obešly bez událostí, které by výrazněji zaměstnaly policisty, hasiče či záchranáře. Řešili partnerské hádky, ke kterým byli přivoláni, rušení nočního klidu či chování opilých lidí, jeden mladík ze zahraničí skončil v policejní cele, vyplývá z webů složek integrovaného záchranného systému.

Tradičně náročnější noc měli hasiči, kteří častěji vyjížděli k ohni v odpadkových koších či v kontejnerech na odpadky. K větším zásahům patřil požár střechy penzionu na Hodonínsku. "Začala hořet od krbové vložky, ale nedošlo k žádným větším škodám. Na Hodonínsku hořela ještě pergola se škodou 200.000 korun. Nejpravděpodobnější příčinou byla špatná manipulace se zábavní pyrotechnikou," uvedl mluvčí hasičů David Jirouš. Na Blanensku hořela střecha stodoly, příčinu ohně odborníci zjišťují.

Záchranáři měli během silvestrovské noci 137 výjezdů, nejméně za poslední čtyři roky. "Pětkrát jsme ošetřovali zraněné po manipulaci s pyrotechnikou. Čtyři lidé se lehce poranili zejména na rukou. V jednom případě šlo o výbuch pyrotechniky při zapalování, který zasáhl pacienta do obličeje. Vyjížděli jsme také ke 42 úrazům, na vznik většiny z nich měl vliv alkohol," uvedli záchranáři v tiskové zprávě.

Podle strážníků, kteří se pohybovali v ulicích a dohlíželi na veřejný pořádek, byla noc téměř bezproblémová. "Do oslav se patrně promítlo, že rok začal prodlouženým víkendem a část obyvatel zamířila z města," uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Proti normálu se pouze mírně zvýšil počet stížností na rušení nočního klidu. Na záchytku musela odjet záchranka na žádost strážníků šestkrát. "V dalších případech se ukázalo, že opilci na tom nejsou tak špatně," poznamenal Ghanem.

Policisté vyjížděli převážně k výbuchům dělbuchů, které podle majitelů vozidel bouchaly příliš blízko u jejich aut. Řešili také několik partnerských hádek. Do cely museli umístit podnapilého osmnáctiletého cizince, kterého zadrželi kolem 4:30 v Brně na Moravském náměstí. "Nejprve požádal o dva roky staršího muže o zapůjčení mobilního telefonu. Podle prvních informací byl muž ochotný pouze ze svého přístroje zavolat na příslušné číslo, což se cizinci hrubě nelíbilo a začal majitele pronásledovat. Dostihnul ho a napadl několika údery do obličeje," uvedl mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb.

Zdroj: ČTK

Štítky silvestr, Jihomoravský kraj, Brno, okres Hodonín, Pavel Šváb, okres Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silvestrovské oslavy na jižní Moravě byly klidné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.