Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno bude mít Kancelář městského architekta

Brněnští zastupitelé schválili vznik Kanceláře architekta města Brna, která bude mít na starosti urbanistický rozvoj, územní plánování a komunikaci s veřejností. Nová organizace má začít fungovat v prvním pololetí příštího roku a bude mít až 15 pracovníků.

Předpokládaný příspěvek z rozpočtu města je 15 až 20 milionů korun ročně. Klíčovou úlohou bude příprava nového územního plánu a příprava koncepce veřejných prostranství v Brně.

Brno v minulosti městského architekta mělo, ale vedení města v čele s ODS ho v roce 2003 zrušilo. Hlavním iniciátorem znovuzřízení této funkce byla Strana zelených a primátorův náměstek Martin Ander. Nynější koalice si zřízení uložila jako jednu z priorit. "S názorem na vznik se ztotožňujeme všichni v koalici," reagoval primátor Petr Vokřál na hlasy opozice, že jde pouze o záměr Strany zelených.

Kancelář architekta města Brna bude tvořit tým odborníků, kteří budou udávat směr dalšího rozvoje města. Chceme, aby to byla instituce s odborným renomé, která bude mít za úkol především komunikaci s občany o budoucí podobě města a jeho rozvoji,“ vysvětlil náměstek Ander.

Pro vznik nového útvaru hlasovalo 29 z 55 zastupitelů, nepodpořila ho opozice. Opoziční zastupitelé na zřízení příspěvkové organizace kritizují údajnou nejasnost kompetencí a výši příspěvku z rozpočtu. Tvrdí také, že řadu kompetencí může vykonávat odbor magistrátu.

Už na začátku ledna chce Ander vypsat otevřené výběrové řízení na ředitele příspěvkové organizace. Měl by ji vést člověk s vysokým odborným renomé, jaké měl v době první republiky například Bohuslav Fuchs, který řídil urbanistický rozvoj města. "Je řada lidí, o nichž uvažujeme. Ředitel bude garantem územního plánování a rozvoje," řekl Ander. Zároveň to musí být podle něj člověk důvěryhodný pro veřejnost.

Nová organizace má zamezit "přešlapům", jaké se dějí při plánování staveb a při opravách či tvorbě veřejných prostranství. "Asi všichni Brňané se v minulosti setkali s tím, že když se dělají velké investice, zapomíná se na to, že po ulicích chodí lidé. Klasickým příkladem je sloup uprostřed chodníku na ulici Milady Horákové. Problém je v tom, že na výrobních výborech sedí stavební odborníci či správci sítí, kteří na lidi zapomínají. Městský architekt toto odhalí včas. Bude hájit zájem uživatelů veřejných prostranství," řekl Ander.

Městský architekt bude odborným partnerem samosprávy a také odboru územního plánování a rozvoje, nepůjde prý o novou byrokratickou instituci. "Omezí se politický vliv na plánování. Podpis však vždy bude záležet na primátorovi," poznamenal Ander.

Prvním a hlavním úkolem bude tvorba územního plánu. Brno se totiž řídí více než 20 let starým dokumentem, který již neodpovídá potřebám města. Loni ještě staré zastupitelstvo schválilo velkou aktualizaci, krajský soud ji však zrušil.

Tisková zpráva, ČTK

Štítky Brno, architekt, Martin Ander, územní plánování, Kancelář architekta města Brna, Strana zelených, ODS, Petr Vokřál, Milada Horáková, Bohuslav Fuchs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno bude mít Kancelář městského architekta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.