Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nejčastější otázky k rozpočtu města Brna na rok 2016

Město Brno dnes v tiskové zprávě uvedlo několik zásadních otázek a odpovědí na téma městského rozpočtu. Týká se úspor, stadiónu, veletrhů, kultury, a zadluženosti města.

 

 

Plánuje Brno utratit v příštím roce úspory, které na účtech města nashromáždilo v minulých letech bývalé vedení města? Neutopí se tyto rezervy v drobných projektech?

Úspory v rozpočtu (v dokumentu města jsou nazvány volné zdroje financování), byly a jsou každoročně spotřebovávány a naopak doplňovány, výše těchto úspor se tedy průběžně mění.

Město každoročně disponuje určitým objemem volných prostředků, které zapojuje buď do schváleného rozpočtu, nebo až během roku (po finančním vypořádání za předchozí rok) do upraveného rozpočtu.

Zapojení volných zdrojů bylo zahrnuto již v návrhu rozpočtu na rok 2015, který byl z větší části připraven bývalým vedením města. Další prostředky se postupně uvolňovaly do rozpočtu v průběhu roku 2015 (např. na spolufinancování projektů s finanční podporou evropských fondů) a předpokládá se jejich využití i v rámci rozpočtu roku 2016 (mj. na nákup dopravních prostředků Dopravního podniku města Brna, nebo na nákup akcií Veletrhů Brno).

Doplněny budou volné zdroje například díky 450 milionům korun za prodej čistírny odpadních vod. Tato částka zatím není vázána na konkrétní výdaj v návrhu rozpočtu na rok 2016. Další volné zdroje budou k dispozici po finančním vypořádání roku 2015.

Jak to bude se stavbou fotbalového stadionu? Počítá s nimi město? Neutratilo peníze, které na něj byly určené?

Na fotbalový stadion je v rozpočtu města na rok 2016 vyčleněna částka 10 milionů korun. Vedení města také aktivně jedná se soukromým sektorem, který by se na financování stadionu měl podílet.

V rozpočtu města dosud žádné významnější částky na stavbu fotbalového stadionu vyčleněny nebyly. Ani výše zmíněné úspory, tedy „volné zdroje financování“, město nespořilo za tímto účelem

Jak je to s penězi určenými na prodej veletrhů? Kde jsou vyčleněny?

Výdaje na nákup akcií nejsou součástí aktuálně zveřejněného návrhu rozpočtu na rok 2016. Podmínky, za kterých se má transakce realizovat, byly zastupitelstvem schváleny až po projednání finální verze návrhu rozpočtu v Radě města Brna.

V současné době je zřejmé, že transakce proběhne až v roce 2016. Na zasedání Zastupitelstva města Brna 8. 12. proto bude předložen pozměňovací návrh, tak aby tento výdaj byl zahrnut již ve schváleném rozpočtu na rok 2016.

Jak je město zadlužené? Platí své dluhy?

Město Brno dlouhodobě snižuje své zadlužení, snižovalo ho i v obtížných letech krize a bude v tom pokračovat i v roce 2016. V příštím roce se sníží o více než 300 milionů korun. (Viz následující graf).

Proč se navyšuje částka, kterou město posílá ze svého rozpočtu na kulturu?

K navyšování výdajů na kulturu se koalice zavázala ve své koaliční smlouvě a letos poprvé má možnost tento slib naplnit. Loňský rozpočet totiž připravovalo ještě bývalé vedení města a kvůli zpochybňování výsledků voleb zbyl novému vedení města čas jen na jeho nejnutnější úpravy a zákonné navýšení platů zaměstnanců o 3 procenta.

Rozpočet určený na kulturu v roce 2016 narovnává především vztahy s kulturními organizacemi, které zasáhla úsporná opatření především v době krize.

Tisková zpráva

Štítky Brno, rozpočet, kultura, radnice, Dopravní podnik města Brna, Veletrhy Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejčastější otázky k rozpočtu města Brna na rok 2016  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.