Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Starý Lískovec má jako první v Brně zateplené všechny školy a školky

Jen jedna brněnská městská část, která má na svém území víc základních škol a mateřských škol, se může pochlubit tím, že všechny jsou energeticky úsporné – Starý Lískovec. Právě dnes představitelé čtvrti slavnostně otevřeli rekonstruovanou základní školu na Bosonožské ulici. Ta jako poslední ze tří starolískoveckých škol získala nový kabát.

Nepodařilo se nám v Brně najít jinou městskou část kromě těch nejmenších, která by podobnou věc dokázala – všude jinde zůstávají ještě některé školy nezateplené,“ upozorňuje starosta Starého Lískovce Vladan Krásný.

Zateplení a výměna oken pro nás byla priorita. Stav škol se promítal do ohromné energetické náročnosti, která nás stála nemalé peníze. Proto jsme se soustředili na to, abychom školy rekonstruovali co nejdřív,“ vysvětluje místostarosta Jiří Dvořáček. Už tuto zimu na Bosonožské protopí mnohem méně, očekávaná úspora je v řádu desítek procent, stejně jako tomu bylo loni na Labské. „U této školy už máme srovnání. Dle naměřené spotřeby tepla se úspora pohybuje v rozmezí 44 až 59 procent. Záleží na tom, jak chladná je zima. V případě ZŠ Bosonožská očekáváme podobná čísla,“ nastínil Dvořáček.

Opravy všech tří škol přišly celkem na víc jak sto milionů korun. Vedení radnice je přitom hrdé na dvě věci – že dokázalo dostatek peněz našetřit a především že na zateplení sehnalo vysoké dotace. Zatímco v případě Labské se na získání dotací podílelo město Brno, které také část rekonstrukce zafinancovalo, v případě Bosonožské se městská část pustila do žádosti sama.

„Využili jsme nové možnosti zažádat si sami. Město Brno totiž může žádat jen o tři školy ročně a to bychom se asi hned tak nedočkali,“ vysvětluje Dvořáček. Úřad tak sám zpracoval žádost do programu Zelená úsporám a dotaci nakonec Starý Lískovec získal. A ne malou. Bosonožskou zaplatil státní program přibližně z poloviny. „O celý zbytek dofinancování se postarala sama městská část. Město Brno bohužel naši žádost o příspěvek na tuto akci nevyslyšelo,“ upřesnil Krásný

Ve Starém Lískovci je pět mateřských škol a tři základní školy – dvě sídlištní „panelákové“ a jedna ve staré zástavbě. „Všechny naše školky a školy mají nová okna, nový zateplený plášť a střechy. Jen u cihlové budovy školy na ulici Elišky Přemyslovny zateplení nebylo třeba,“ nastínil Krásný.

Tisková zpráva

Štítky Starý Lískovec, Brno, základní škola, městská část, dotace, Eliška Přemyslovna, Labská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starý Lískovec má jako první v Brně zateplené všechny školy a školky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.