Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soud se zabývá třemi spornými zakázkami radnice Brno-Židenice

Tři firmy se podílely v Brně-Židenicích na stavebních pracích pro radnici, přičemž zakázky získaly podle vyšetřování nezákonně. Dodavatelská cena byla přiměřená a práce byly odvedeny v pořádku, jde ale o to, jak zakázky tyto společnosti získaly, řekl při zahájení procesu žalobce Jan Petrásek.

Je v něm obžalováno devět lidí a šest firem ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Mezi obžalovanými jsou i bývalý místarostarosta Židenic Jiří Nesiba a někdejšího radní Marián Hnát (oba ČSSD).

Oba působí v židenickém zastupitelstvu. Všem obžalovaným hrozí dva až osm let vězení. Kriminalisté ale při vyšetřování případu nezjistili, co měli komunální politici spolu s právníkem radnice Lukášem Rafajem, který je dalším z obžalovaných, za sjednání zakázek dostat.

Spis uvádí, že pochybné byly zakázky na opravu školy a dvou činžovních domů. Podle státního zastupitelství šlo o zakázky do dvou milionů korun. V těchto případech zákon umožňuje radnici oslovit firmy, aby se ucházely o zakázku. Nabídku není nutné zveřejňovat. Podle Petráska si to politici vysvětlili po svém.

Systém údajně fungoval tak, že oslovily více firem a v podstatě jim řekli, ať se předem domluví na tom, která z nich zakázku získá. Předem domluvený vítěz pak předložil radnici projekt s nejlepší cenou. Na nesrovnalosti se přišlo při prověřování podnětů k přidělování městských bytů.

Obžalovaní podnikatelé odmítli vypovídat. Právník úřadu Rafaj soudu řekl, že do řízení nijak nevstupoval, zakázky a to, kdo je získá, neovlivňoval. Podle něj by to ani technicky nebylo možné. Nesiba s Hnátem řekli, že vypovídat budou. Jejich výslechy ale budou na pořadu dne až příští úterý, kdy bude proces pokračovat. Nesiba se do té doby odmítl k věci pro média vyjádřit.

Brno se v minulosti potýkalo s několika korupčními kauzami na radnicích. Nejznámější je případ někdejšího starosty Žabovřesk Aleše Kvapila a někdejšího tajemníka radnice Brno-střed Radovana Novotného (oba dříve ODS). V roce žádali 2010 nejprve čtyři miliony korun, pak dva a nakonec milion korun za to, že Kvapil pomůže získat podnikateli Jiřímu Štoplovi povolení pro stavbu hudebního klubu Sonocentreum. Dostali po čtyřech letech vězení.

Zdroj: ČTK

Štítky radnice, ČSSD, Židenice, ODS, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud se zabývá třemi spornými zakázkami radnice Brno-Židenice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.