Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Brně budou 17. listopadu kulturní akce, průvod i protesty

Listopadové události let 1939 a 1989 připomenou v úterý v Brně kulturní akce, ale také protestní shromáždění. Velkou akci nazvanou Sedmnáctý studentský chystá Masarykova univerzita. Její součástí je tradiční lampionový průvod. Tentokrát začne na Kraví hoře a zamíří kolem Kounicových kolejí do centra Brna.

Kromě průvodu studenti chystají také odpolední a večerní program v kině Scala na téma lidskost versus barbarství. Uskuteční se tam například projekce filmů s tematikou holocaustu a debata mezi antifašistickým aktivistou Rainerem Hössem, vnukem velitele koncentračního tábora v Osvětimi, a Tal Bašanovou, izraelskou novinářkou, jejíž babička zemřela v Terezíně a matka přežila jak Terezín, tak Osvětim.

Na Moravském náměstí před kinem Scala se má ovšem v 15:00 konat také pokojné shromáždění lidí zklamaných sliby listopadu 1989, účast podle pořadatelů přislíbil například europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf. Svolavatelé akci charakterizují jako manifestaci za socialismus a proti kapitalismu.

Ještě před tím má být na náměstí happening Karta pro příštího prezidenta. Organizátoři tak navazují na loňské „červené karty“. Protože se nechtějí opakovat, a protože se situace za poslední rok změnila, rozhodli se letos zaměřit na budoucnost. Umožní účastníkům napsat jména možných kandidátů na příštího prezidenta a vhodit do symbolické schránky.

Martin Přikryl, organizátor pražské akce, k tomu píše: „Sejdeme se na místě a napíšeme každý, koho si vážíme, kdo by mohl, byť v nejbujnějším snu, být prezident. Zveřejníme seznam jmen, ale nebudeme psát počty hlasů. Nejedná se o volby, jedná se o happening, který nám má pomoci hledat.” Současně se účastníci budou moci vyjádřit na kameru a odpovědět na otázky: „Čeho si na lidech nejvíce vážíte? Které z těchto vlastností či hodnot by podle vás neměly chybět představitelům státu?“ Sestřih videí bude zveřejněn jako příspěvek k diskuzi o důležitých hodnotách. Přáním organizátorů je přispět k úvaze o tom, co od hlavy státu očekáváme, nikoliv její volba nanečisto.

Den boje za svobodu a demokracii si pro společný koncert s Filharmonií Brno vybrala skupina The Plastic People of the Universe. V Sonocentru Zazní program Co znamená vésti koně. Vznikl v době, kdy undergrounová kapela, zbavená možnosti oficiálně veřejně vystupovat, hrála přibližně jednou do roka na utajovaných akcích.

"Po hudební stránce snesou Koně srovnání s vrcholnou tvorbou tehdejších západoevropských progresivních kapel, na rozdíl od nich však mají zcela specifickou a originální atmosféru, která prostupuje celým hudebním i textovým materiálem. Atmosféru stísněnosti, duchovního útisku, ale též zvláštní archaičnosti a patetičnosti," uvedl Michal Nejtek, autor orchestrálního aranžmá.

Ve sváteční den mohou lidé zamířit také do někdejší věznice na Cejlu. Objekt je mnoho let nepřístupný. V úterý se výjimečně uskuteční dvě komentované prohlídky. Mimořádně se otevře také kryt pod Špilberkem. Lidé si tam prohlédnou například nově identifikované funkcionalistické stoly, které v minulosti sloužily na brněnské radnici. "Vše, co se v Brně formálně rozhodovalo, se rozhodlo u nich," uvedl historik Pavel Paleček, jenž usiluje o trvalé zpřístupnění krytu.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Masarykova univerzita, Kraví hora, Auschwitz, Scala, koncentrační tábor Terezín, Kino Scala, Sametová revoluce, Miloslav Ransdorf, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně budou 17. listopadu kulturní akce, průvod i protesty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.