Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Byty v Brně kupují hlavně muži, prodeje stále míří k rekordnímu roku

Ve třetím čtvrtletí letošního roku se v Brně prodalo 172 bytů v novostavbách, jedná se o 3% nárůst oproti stejnému období loňského roku. I přes tradiční letní snížení tak prodeje míří k rekordnímu roku. 49,4 % prodaných bytů bylo v dispozici 2+kk, u které se průměrná cena vyšplhala na 2 700 000 korun.

Byty si v Brně pořizují především muži, jsou vlastníky 38 % nových bytů. Zvyšuje se také podíl bytů, které patří firmám, typická je tato situace pro Brno-střed. Podle pravidelné analýzy společnosti Trikaya je v aktuální brněnské nabídce nových 48 domů s celkem 1 191 neprodanými byty.

Kdo kupuje nové byty?
Byty v novostavbách nejčastěji kupují muži. Z analýzy společnosti Trikaya vyplývá, že jim patří 38 % nových bytů. Ženy za nimi o 5 % zaostávají. Ve společném jmění manželů se pak nachází 22 % bytů. Ve třetím čtvrtletí měli lidé největší zájem o dispozici 2+kk o průměrné velikosti 55,6m2. Takových bytů se prodalo 85, skoro polovina z celkového počtu. Kupce našlo 43 bytů 3+kk, u kterých zákazníci zaplatili průměrně 50 000 Kč za 1 m2.

Sedm procent z prodaných bytů v brněnských novostavbách si pořídili cizinci. „Ze strany zahraničních klientů pozorujeme v posledních letech nárůst poptávky. Brno je pracovištěm řady mezinárodních odborníků. Někteří z nich se zde usadí a logicky se dívají po vlastním bydlení. Po vzoru Prahy se Brno postupně profiluje jako dobrý investiční trh, například pro ruskou klientelu, která zde v nemovitostech ukládá svoje úspory. Měřítko je ovšem mnohokrát menší,“ vysvětluje Alexej Veselý, ředitel společnosti Trikaya. Městská část Brnostřed mezi ostatními městskými částmi vyniká v počtu nových bytů, které vlastní firmy. Těm patří každý desátý byt v této lokalitě.

Nejvíc láká Brno-střed, přes vysoké ceny
V uplynulém čtvrtletí byla nejžádanější lokalitou městská část Brno-střed. Pro nové bydlení v centru města se rozhodla více než čtvrtina kupujících. Je to také důsledek většího zájmu o investiční nemovitosti – ty jsou pro kupující zajímavé právě ve středu města v souvislosti s lepšími podmínkami pro nájem. Za to ale musí zájemci také zaplatit, ve středu města jsou nové byty nejdražší. Za metr čtvereční zde kupující zaplatili v průměru 58 700 Kč s DPH. Mezi další žádané části patří také Brno Slatina a Královo Pole.

I přes pokles by měl být letošek rekordní
V posledním čtvrtletí výrazně přibylo nově dokončených bytových domů v Brně, a tím také skokově vzrostl počet nově nabízených bytů. Ve skutečnosti si ale lidé mohou vybírat zhruba jen z poloviny aktuálně neprodaných bytů. „To, že je byt neprodaný, neznamená, že je automaticky k dispozici. Lidé si byt často napřed rezervují, a to se ne vždy v nabídkách developerů hned zobrazí. Hlavně v posledních měsících evidujeme velké množství domů, ve kterých jsou zarezervované už všechny byty, i když ještě nejsou prodané. Celá novostavba tak může být rozebrána, i když to na první pohled není vidět,“ doplnil Alexej Veselý.

Tisková zpráva

Štítky Brno, Trikaya, Brno-střed, městská část, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Byty v Brně kupují hlavně muži, prodeje stále míří k rekordnímu roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.