Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Mezinárodní centrum klinického výzkumu získalo miliardu na provoz

Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (ICRC) bude pokračovat i po 1. lednu příštího roku. Ministerstvo školství mu přiznalo podporu z Národního programu udržitelnosti přes miliardu korun, sdělil dnes mluvčí centra Pavel Gejdoš.

Původní pětiletý projekt na přípravu a rozjezd výzkumného centra z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace skončí k letošnímu 31. prosinci. Úkolem centra je hledání nových léčebných metod a prevencí pro nemoci srdce a nervová onemocnění.

ICRC s celkovým rozpočtem přesahujícím čtyři miliardy na období 2011 až 2015 bylo převážně financované ze Strukturálních fondů Evropské unie a dále z rozpočtu státu, nemocnice a Jihomoravského kraje. Ani po ukončení úvodního projektu však nebude centrum bez peněz, když mu ministerstvo školstvípřiznalo přes miliardu na nový pětiletý projekt pro propojení výzkumu s praxí. "V rámci nového projektu se zachová většina výzkumných aktivit, jen se některé týmy na základě doporučení mezinárodního vědeckého poradního sboru sloučí," uvedl Gejdoš.

Podle něj však některé další přibudou, zaměřené budou například na onkologii. Bude pokračovat i spolupráce sedmi výzkumných týmů s americkou Mayo Clinic, kromě toho centrum spolupracuje s další stovkou odborných institucí po celém světě. "Jsme rádi, že ministerstvo přiznáním dotace ocenilo naše dosavadní aktivity a považuje je za smysluplné," řekl Martin Pavlík, ředitel svatoanenské nemocnice, pod kterou centrum spadá. "Udělení grantu nám přináší potřebnou stabilitu. Zbývají nám dva měsíce do konce prvního projektu a my se nyní musíme soustředit na jeho úspěšné dokončení. Splnění většiny milníků a indikátorů je na dobré cestě. Například v oblasti odborných publikací jsme už v říjnu byli na 190 procentech původně plánovaného počtu," uvedl ředitel centra Gorazd Stokin. Centrum je úspěšné i ve vývoji nových látek. Nedávno získalo patent na generaci látek, které mohou v budoucnu pomoct při léčbě rakoviny prostaty.

Projekt přípravy centra započal v roce 2010. Otevření centra se uskutečnilo na podzim 2012. Na hledání léčby i prevence kardiovaskulárních a neurologických onemocnění nyní pracuje 285 výzkumníků z 19 zemí světa.

Zdroj: ČTK

Štítky projekt, Mezinárodní centrum klinického výzkumu, Mezinárodní výbor Červeného kříže, Fakultní nemocnice u sv. Anny, nemoc, Evropská unie, Martin Pavlík, Jihomoravský kraj, Klinika Mayo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní centrum klinického výzkumu získalo miliardu na provoz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.