Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Strážníci v metropolích spojí síly proti odhozeným jehlám, v jeden den vyčistí Prahu i Brno

Vyčistit město před zimou od nebezpečného infekčního materiálu v podobě odhozených injekčních stříkaček a dalších pomůcek uživatelů drog. To je společným cílem městských policií ve dvou největších městech České republiky při listopadové akci Jehla. Půjde o historicky první souběžně konané opatření pražských a brněnských strážníků.

Hlídky strážníků se v úterý 10. listopadu zaměří na nepřehledná a skrytá místa, málo frekventované stezky v odlehlých areálech, nejrůznější výklenky, okolí mostních konstrukcí a preventivně také na dětská hřiště i pískoviště. Pozornosti neujdou parky a další odpočinkové zóny. V Praze budou strážníci kontrolovat také okolí vestibulů stanic metra a přilehlých ventilačních šachet.

Naší snahou je upozornit na problematiku jako takovou, ale rovněž na nepříznivý trend. Například v moravské metropoli předloni strážníci odklidili 584 jehel, minulý rok 1259 a letos na konci října jsme se zastavili na čísle 1779,“ shrnul statistiku ředitel Městské policie Brno Bohumil Šimek.

Jeho slova podpořil ředitel pražských strážníků Eduard Šuster: „S ohledem na velkou koncentraci lidí je Praha i v tomto ohledu specifická. V roce 2013 strážníci sebrali 7 729 injekčních jehel a stříkaček, v roce 2014 jsme se dostali na počet 20 214 a za prvních deset měsíců letošního roku strážníci odklidili 14 666 tohoto nebezpečného kontaminovaného materiálu.“

Poznatky předají státní policii

Strážníci v obou městech rovněž doufají, že společná akce pomůže lépe dostat do obecného povědomí správný postup při nalezení jehly. Rozhodně není vhodné ji zvedat nebo s ní jakkoliv jinak manipulovat. Nejlepší je přivolat prostřednictvím linky 156 městskou policii, jejíž hlídky jsou vybavené ochrannými pomůckami a speciálními sběrnými boxy na infekční odpad. Užitečným nástrojem je i detektor kovů.

„Společná akce Jehla je symbolickou pobídkou i pro další městské a obecní policie po celé republice. V Praze a Brně se obdobná opatření konají ve větším či menším rozsahu několikrát do roka. Věříme, že jsme se takto nespojili naposled, a uvítáme, když se k nám v budoucnu přidají i strážníci z dalších míst republiky,“ uvedl Libor Hadrava, pražský radní pro bezpečnost.

Sběr injekčních stříkaček je jednou z mnoha preventivních činností, jimiž se strážníci v obou městech zabývají. Odstraňováním jehel předcházejí nebezpečí, jemuž jsou vystaveny zejména děti, ale bezpochyby také domácí zvířata jako psi a kočky.

Hledání jehel má i další podstatný efekt. Strážníci své poznatky o lokalitách s vysokým výskytem aplikačních pomůcek předávají státním policistům, jimž tyto údaje pomáhají při vyšetřování drogové kriminality. 

Zdroj: MPB

Štítky Praha, Brno, obecní policie, Česko, Bohumil Šimek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci v metropolích spojí síly proti odhozeným jehlám, v jeden den vyčistí Prahu i Brno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.