Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Veletrh Gaudeamus odstartoval. Letos se silným Britským zastoupením

Britské univerzity mají letos výrazné zastoupení na veletrhu pomaturitního vzdělávání Gaudeamus, který dnes začal v Brně. Kromě dvou desítek ostrovních škol je na výstavišti také britské poradenské centrum.

Jeho cílem je odstranit administrativní bariéru spojenou se studiem v Británii a poradit s výběrem oboru, řekl dnes ředitel veletrhu Gaudeamus Pavel Mikula.

Celkem se letos představuje více než 200 vysokých škol, 488 fakult a přes 4000 studijních oborů. Loni veletrh navštívilo téměř 28.000 lidí. "Letos předpokládáme stejnou návštěvnost, možná trochu vyšší," uvedl Mikula. Podle ředitele Veletrhů Brno Jiřího Kuliše je Gaudeamus důkazem toho, že vysokou návštěvnost může mít i jiná než strojírenská výstavní akce. "Vyvrací to povídačky, že veletrhy v době internetu ztratily význam," uvedl Kuliš.

Veletrh každoročně navštěvují studenti třetích a čtvrtých ročníků středních škol, zájemci o další vzdělávání různých věkových kategorií, výchovní poradci a odborníci ze školství. Pro každého návštěvníka veletrhu je připraven obsáhlý tištěný katalog vystavujících škol a elektronický katalog s interaktivním rejstříkem studijních oborů.

Oba katalogy jsou zahrnuty v ceně vstupného. Důležitou součástí veletrhu jsou přednášky jednotlivých vystavujících škol pro zájemce o studium. Přednášky a semináře probíhají v přednáškových sálech přímo v prostorách veletrhu a návštěvníci na ně mají vstup zdarma.

Každý návštěvník veletrhu může také zdarma využít poradenský servis, který mu pomůže najít studijní obor, školu nebo fakultu.

Někteří vystavovatelé sázejí hlavně na výmluvnost současných studentů, kteří na stáncích přesvědčují uchazeče o výhodách studia na své alma mater. Zejména technické školy ale tradičně prezentují také výsledky výzkumu, zajímavé přístroje, roboty nebo automobily. Přírodovědné fakulty zase nabízejí pohled do mikroskopu, některé dokonce přivezly terária se živými zvířaty. Univerzita obrany zase před pavilon G přistavila těžkou vojenskou techniku.

Největší zájem mají studenti tradičně o jazyky, humanitní a společenské vědy, práva, medicínu. "Opomíjené technické obory ale rostou, posouvají se v tom žebříčku do první pětky zájmu," popsal Mikula.

Veletrhu sice tradičně dominují vysoké školy, návštěvníci ale zjistí, že zvýšená kvalifikace po maturitě nutně nemusí znamenat přihlášku na univerzitu. Například Centrum vzdělávání všem prezentuje nabídku zkrácených studií na 20 středních odborných školách na jižní Moravě. Zájemci se mohou za rok vyučit, případně absolvovat zkrácené maturitní studium v žádaných oborech.

Na veletrhu se prezentují také někteří zaměstnavatelé, například Jaderná elektrárna Dukovany. Generační obměna je podle státního podniku ČEZ spolu s připravovanými novými bloky příslibem nových pracovních příležitostí v řadě oborů. ČEZ chce podle náborářů svou účastí na veletrhu podpořit technické fakulty partnerských vysokých škol a dostat se do kontaktu se studenty.

Veletrh potrvá do pátku. Každý den je otevřeno pro veřejnost od 08:00 do 16:00.

Zdroj: ČTK

Štítky veletrh, studium, Brno, vysoká škola, Veletrhy Brno, ČEZ, Velká Británie, Jaderná elektrárna Dukovany, Univerzita obrany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veletrh Gaudeamus odstartoval. Letos se silným Britským zastoupením  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.