Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sekora nebyl jen autor Ferdy, ukazuje pozůstalost a výstava

Pracovní i soukromý život výtvarníka a spisovatele Ondřeje Sekory včetně neznámých detailů přibližuje pozůstalost, kterou letos získalo a postupně zpracovává Moravské zemské muzeum v Brně.

Veřejnost do sbírky nahlédne díky dlouhodobé výstavě v prostorách muzea v Hudcově ulici. Návštěvníci zjistí, že Sekora nebyl jen autorem Ferdy Mravence, ale také žurnalistou, všestranným výtvarníkem, průkopníkem komiksu a nadšeným entomologem.

Největší část pozůstalosti tvoří dopisy. "Rozsáhlá a velmi dojemná a intimní je korespondence rodinná, která svědčí o krásných vztazích. Výmluvné jsou především ty dopisy, které psal Ondřej Sekora z pracovních táborů za druhé světové války," řekla kurátorka Hana Kraflová. Dojemné jsou i dopisy od dětských čtenářů Sekorových knih.

V dokumentech a fotografiích z pozůstalosti se odráží celý Sekorův život od narození přes novinářskou kariéru po sklonek života se statusem zasloužilého umělce. Je patrné, jak do něj zasahovaly velké dějinné události. Zároveň se v dokumentech i dalších materiálech projevuje jeho osobnost a záliby.

"Sekora byl nejen autor literatury pro děti, ale také významný žurnalista a také muž zcela veřejnosti tajených dimenzí a zájmů, mám na mysli zejména jeho sportovní ambice a organizační aktivity," řekl ředitel muzea Martin Reissner. Sekora například v Česku propagoval ragby, které poznal v Paříži. Jako žurnalista se podíval na Tour de France i olympiádu, což dokládají například novinářské legitimace a vzkazy šéfredaktora Lidových novin Arnošta Heinricha.

Pozůstalost předala muzeu Jana Kolar, jejíž sestra se provdala za Sekorova syna. Přímé potomky už umělec nemá. "Zdědila jsem pozůstalost po sestře. Od začátku mi bylo jasné, že to je tak rozsáhlá věc, že je škoda, aby to bylo jen v rodinném vlastnictví. Navíc sestra si přála, aby se vše vrátilo do Brna," uvedla Kolar. Právě v Brně se umělec v roce 1899 narodil, zemřel v sedmašedesáti letech v Praze.

Sekorovy knihy pro děti dodnes patří k nejprodávanějším. Opakovaně se musejí dotiskovat, uvedla Viola Somogyi z nakladatelství Euromedia. Programový ředitel Albatrosu Ondřej Müller novinářům řekl, že v nakladatelství Plus zřejmě příští rok vyjdou přepisy autentických deníkových zápisů Sekory z války.

Zdroj: ČTK

Štítky Ondřej Sekora, Ferda Mravenec, muzeum, výstava, Moravské zemské muzeum, druhá světová válka, Ján Kollár, olympijské hry, Tour de France, Arnošt Heinrich, Ondřej Müller, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sekora nebyl jen autor Ferdy, ukazuje pozůstalost a výstava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.