Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na mši do centra Brna přijelo více než 25.000 věřících

Více než 25.000 lidí přišlo dnes na brněnské náměstí Svobody na mši, kterou vyvrcholil 1. národní eucharistický kongres v ČR. Věřící pak šli v průvodu na Zelný trh, kde byl hlavní program ukončen společným vyznáním víry, tedy obnovou smlouvy s Bohem, a požehnáním.

Podle hlavního organizátora slavností Pavla Dokládala do Brna přijelo 60 autobusů s věřícími, přes 500 kněží, asi 400 řeholníků a 1000 ministrantů. Mše se zúčastnil například pražský arcibiskup Dominik Duka, olomoucký arcibiskup Jan Graubner nebo vatikánský nuncius Giuseppe Leanza.

Eucharistický kongres je první akcí svého druhu, která se koná v České republice. Tato národní duchovní setkání se obvykle v zemích s početným katolickým obyvatelstvem konají pravidelně jednou za čtyři roky. Čeští a moravští biskupové vybrali pro uspořádání prvního kongresu v zemi jižní Moravu, kde je církevní tradice ve srovnání s ostatními regiony ČR silná. Na národní eucharistický kongres naváže světové setkání, které se bude konat na Filipínách.

Dnešní mši na náměstí Svobody zahájilo poselství papeže Františka, které četl kardinál Paul Josef Cordes. "Mým záměrem je povzbudit všechny pastýře i celý věřící lid této země, aby se často a zbožně účastnil na eucharistické oběti, očišťoval svátostí smíření a sytil se touto posvátnou hostinou," napsal věřícím v České republice papež. Cordes sám dnes věřícím řekl, že z kongresu by "měl vzejít impuls spočívající v pastoračním vedení k duchovnímu rozměru eucharistie".

Dění na náměstí Svobody a následný průvod městem mohli lidé v centru Brna sledovat na velkoplošných obrazovkách umístěných v ulicích. Jen v průvodu bylo 2000 kněžích, duchovních a ministrantů. Národní eucharistický kongres začal v Brně ve čtvrtek. Součástí programu jsou kromě mší v brněnských kostelích mimo jiné přednášky a divadelní vystoupení.

Eucharistie je jednou ze základních součástí křesťanství, při které se připomíná Poslední večeře Ježíše Krista přijímáním vína a chleba a vzdávají se díky za spasení. "Tento pojem je ale nutné vnímat v širším kontextu, je to přeměna vína a chleba v Ježíše Krista mezi námi. Pevně věříme, že si v programu kongresu najdou to své i lidé, kteří nejsou věřící, ale cestu k Bohu si přesto hledají," uvedl za pořadatele Roman Kubín.

Zdroj: ČTK

Štítky kongres, Brno, Česko, Zelný trh (Brno), Ježíš Kristus, Dominik Duka, Jan Graubner, Giuseppe Leanza, Pavel Dokládal, Papež František

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na mši do centra Brna přijelo více než 25.000 věřících  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.