Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ZŠ při Fakultní nemocnici Brno slaví 60. let, ročně učí 8700 dětí

Asi 8700 dětí ročně projde Základní školou při Fakultní nemocnici Brno, která slouží nemocným dětem. Má od 1. do 9. třídy celkem 17 tříd, v nichž vyučuje 21 pedagogů. Škola letos slaví 60. výročí založení, řekla mluvčí nemocnice Anna Mrázová.

Výuka může být individuální nebo skupinová, záleží na zdravotním stavu jednotlivců. Cílem školy je psychicky podpořit malé pacienty a pomoct jim, aby se do kmenových škol vraceli bez ztráty znalostí.

Škola je v areálu dětské nemocnice v Černopolní ulici a má odloučená pracoviště v Bohunicích na dětském oddělení psychiatrické kliniky a v městské části Královo Pole na oddělení dětské plastické chirurgie. "Vyučujeme na 22 odděleních děti se širokou škálou onemocnění a úrazů. Žákem se stává každé dítě ve školním věku se souhlasem rodiče, a to zahájením hospitalizace. Rozhodující je i zdravotní stav, a tím i náročnost učebních požadavků. Vždy je důležitý osobní přístup ke každému," uvedla ředitelka školy Marie Plevová

Pedagogové děti učí individuálně u lůžka nebo ve skupinách. "Pracovní činnosti přizpůsobujeme zdravotnímu stavu dítěte. Jako příklad lze uvést psaní s podložkou, pouze slovní výklad učiva nebo výuka se speciálními pomůckami. Chceme, aby se děti do svých škol vracely bez ztráty znalostí," uvedla ředitelka. Od minulého roku škola nabízí pomoc také středoškolákům, za kterými přicházejí studenti vysokých škol, aby je doučovali a současně jim dělali společnost.

Škola vznikla v roce 1955 z podnětu profesora Vladimíra Klusky z infekční kliniky. "Došel k poznání, že žák se lépe uzdravuje, pokud se věnuje činnostem, které jsou mu blízké v každodenním životě. A to je především učení, hra a zábava," informovala Mrázová. V prvním roce bylo učitelů devět, nyní je jich 21. Bývaly ale i časy, kdy jich bylo 50. Týká se to především období, kdy do nemocnice nemohli tak často chodit rodiče.

Výuka se postupem času změnila. "Dnešní podoba školy odpovídá dnešní době a potřebám aktivních dětí. Dříve byla škola veřejnosti více uzavřená, do nemocnice tak často nemohli přijít rodiče, dodržoval se přísný nemocniční řád. Učitelé měli k dispozici učebnice a učební pomůcky," uvedla Plevová. Nyní se při výuce používají počítače a konají se projektová vyučování. Děti pracují na tabletech a škola je otevřená spolupráci se studenty z pedagogických a lékařských fakult, ze střední pedagogické školy, kteří mají k nemocným dětem věkově blíž. "Kromě toho mají děti možnost navštívit až pět koncertů ročně v Teyschlově hale dětské nemocnice a mohou třeba posílat své literární a výtvarné práce do celostátních soutěží," dodala Plevová.

Zdroj: ČTK

Štítky Fakultní nemocnice Brno, nemocnice, zdraví, Brno-Bohunice, Královo Pole

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ZŠ při Fakultní nemocnici Brno slaví 60. let, ročně učí 8700 dětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.