Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prestižní neformální vzdělávací program míří do škol v Jihomoravském kraji

Ve čtvrtek 8. října 2015 byl představen a nabídnut školám i ostatním institucím pracujícím s mladými lidmi neformální vzdělávací program Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE).

Setkání se uskutečnilo ve Sněmovním sále Nové radnice v Brně pod záštitou první náměstkyně primátora města Brna Ing. Kláry Liptákové, která DofE srdečně uvítala a vyjádřila programu svou podporu. "Jsem ráda, že mám příležitost přivést do našeho kraje program, který rozvíjí a kultivuje mladé lidi a pomáhá jim plnit své sny," vysvětlila, "rozvoj mladých lidí je důležitý nejen pro ně samotné, ale i pro společnost jako takovou," dodala Liptáková.

Program představil ředitel DofE v České republice Mgr. Tomáš Vokáč., Ph.D. Krátkou prezentaci zakončil vysvětlením, že pro něj osobně je Cena „vynikající komplexní neformální vzdělávací program, jenž vede mladé lidi k zážitkům, které formují jejich hodnoty a mnohokrát se jim zúročí v budoucím osobním i pracovním životě."

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE) je celosvětové ocenění pro lidi ve věku od 14 do 24 let, které je motivuje a podporuje v jejich osobním rozvoji. Mladí lidé si stanovují cíle ve čtyřech oblastech - talent, sport, dobrovolnictví a expedice - a s pomocí dospělého mentora usilují o jejich splnění. Po celém světě se zapojily miliony studentů, v ČR se DofE účastní již téměř 1000 mladých lidí. Více na www.DofE.cz.

Nadace DofE v číslech

  • 1 milion mladých lidí z celého světa se v roce 2013 účastnilo programu DofE. 60 000 z nich bylo sociálně znevýhodněných
  • 1 500 mladých lidí po celém světě vstoupí každý den do programu
  • 140 zemí umožňuje své mládeži rozvíjet své dovednosti díky DofE
  • 170 000 dobrovolníků podporuje mladé lidi v jejich cestě ke splnění svých snů a cílů v rámci programu
  • 60 let už DofE podporuje mladé lidi v jejich osobním rozvoji

Cenu a její přínosy pro život přiblížil formou videozprávy i dokumentarista, publicista, kulturolog a patron DofE Petr Mikšíček. Pro něj je DofE zejména o vlastních rozhodnutích a vytrvalosti, podle Petra to nejdůležitější v cestě ke svobodě, kterou člověk získá, když si jde za svými sny. „Na DofE si cením nejvíc právě toho, že cíleně vede mladé lidi k uvědomění si, že můžou dosáhnout všeho, co chtějí, ale zároveň pro to musí něco udělat,“ vysvětlil Petr. „Ať už se v programu věnují čemukoliv rozhodně to má cenu“, dodává.

O zážitky a svůj příběh z aktivní účasti v DofE se podělil i stávající zlatý účastník, držitel Bronzové a Stříbrné ceny DofE, šéfredaktor časopisu Zámeček, Lukáš Kotlár (19). „Je důležité mít v životě motivaci, a proto jsem se rozhodl zapojit se do DofE. Díky DofE jsem měl možnost setkat se s členkou britské královské rodiny, hraběnkou Sophií, či se zúčastnit expedice v zahraničí“, říká o programu Lukáš.

Celkem se akce zúčastnilo 16  vzdělávacích institucí se zástupci z řad základních i středních škol, učilišť i gymnázií. Po představení programu a způsobu, jak se zapojit, následovala recepce, při které se živě debatovalo jak o přínosech Ceny pro mládež a poskytující školu či instituci, tak o nevšedních zážitcích spojených s plněním programu.

 

Štítky Jihomoravský kraj, Klára Liptáková, Mezinárodní cena vévody z Edinburghu, Česko, Brno, Petr Mikšíček, Britská královská rodina, Edinburgh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prestižní neformální vzdělávací program míří do škol v Jihomoravském kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.