Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Smolařínek naučí děti, jak předcházet úrazům

V České republice je kvůli úrazům každoročně hospitalizováno více než 35 tisíc dětí a dospívajících, více než 550 tisíc dětí a dospívajících musí být kvůli úrazu ošetřeno a statisticky vzato každý druhý den jedno dítě nebo dospívající v důsledku úrazu zemře. Nejvíce úrazů se stane v domácnosti, na hřišti a v dopravě.

Divadelní program „Smolařínek“ připravený Nadačním fondem Modrý hroch a loutkoherci z Divadla Bez Pravidel má tuto nelichotivou statistiku snížit a malé děti naučit, jak aktivně vzniku úrazů předcházet.

Hlavní postavou loutkového představení je Smolařínek, který prochází různými nebezpečnými situacemi. V rámci představení děti aktivně spolupracují s loutkoherci, uvědomují si hrozby jeho chování a upozorňují ho, co dělá chybně,“ popisuje cíle představení ředitelka Modrého hrocha Monika Chasáková. V závěru programu dostanou děti pracovní listy, kde si procvičí získané vědomosti z představení. Představení je bezplatné a hraje se pro děti, které navštěvují nestátní dětská zařízení.

Bezplatná je i přednáška na téma „Prevence úrazů dětí předškolního věku“, která rodiče upozorňuje na nejčastější úrazy dětí v domácnosti, na ulici i v autě. Navštěvníci navíc během představení dostanou speciální brožurku s informacemi, jak mohou úrazům svých dětí předcházet a jak správně poskytnout první pomoc.

Obě aktivity realizuje nadační fond v rámci projektu „S Modrým hrochem bez úrazu,“ podporovaného Norskými fondy. V rámci něho nabízí také aktivitu

„Kontrola bezpečného prostředí“, která je určena dětským centrům a soukromým školkám. „Metodičky prevence navštíví vybraná pracoviště a zkontrolují se zaměstnanci vnitřní i vnější prostory daného zařízení. Během kontroly aktivně vyhledávají riziková místa, například špatné osvětlení, krytky na elektrických zásuvkách, nevhodný nábytek a podobně, a následně prezentují možnosti, jak úrazům během péče o děti v tomto neškolském zařízení předcházet,“ doplňuje Chasáková.

Nadační fond Modrý hroch působí v oblasti prevence dětských úrazů a zkvalitnění péče o dětské pacienty po úrazech již od roku 2005. Projekt „S Modrým hrochem bez úrazu“ realizuje ve spolupráci s norským partnerem, kterým je Norwegian Safety Forum. Tato organizace působí v Norsku v oblasti protiúrazové prevence od roku 1985. Zástupkyně Norwegian Safety Forum přijely na začátku září na krátký pracovní pobyt do Brna, během kterého poskytly metodičkám Modrého hrocha konzultace k prevenci dětských úrazů.

Tisková zpráva

 

Štítky Česko, představení, nadační fond, prevence, Norsko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smolařínek naučí děti, jak předcházet úrazům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.