Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Policie zadržela v noci na dnešek na jižní Moravě 34 běženců

Cizinecká policie zadržela v noci na dnešek na jižní Moravě 34 běženců ze Sýrie, Iráku a z Afghánistánu. Jedenadvacet jich bylo ve vlaku v Břeclavi. Další přijeli do České republiky autobusem a osobními auty. Autobus a auta s migranty policisté kontrolovali na česko-rakouském hraničním přechodu Hatě u Znojma. ČTK to řekla policejní mluvčí Kateřina Rendlová. Příliv uprchlíků do České republiky tak v posledních dnech sílí.

Cizinecká policie zadržela v noci na dnešek na jižní Moravě 34 běženců ze Sýrie, Iráku a z Afghánistánu. Jedenadvacet jich bylo ve vlaku v Břeclavi. Další přijeli do České republiky autobusem a osobními auty. Autobus a auta s migranty policisté kontrolovali na česko-rakouském hraničním přechodu Hatě u Znojma. ČTK to řekla policejní mluvčí Kateřina Rendlová. Příliv uprchlíků do České republiky tak v posledních dnech sílí.

Policisté u zadržených běženců ověří totožnost a pak musejí rozhodnout,  co s nimi bude dál. Mohou být vráceni do Rakouska a na Slovensko. Pokud půjde o Syřany žádající v Maďarsku o azyl, zřejmě budou propuštěni s tím, aby se do něj vrátili. Tito cizinci ale v drtivé většině pokračují v cestě do Německa.

Německo a postupně i Rakousko, Maďarsko a Slovensko zavedli kvůli přílivu uprchlíků z Blízkého východu a hlavně ze Sýrie, kde zuří válka, kontroly na svých hranicích. Z této oblasti prchají statisíce lidí a snaží se najít útočiště především v zemích západní Evropy. Českou republikou většina z nich pouze projíždí.

Jižní Morava je pro migranty pomyslnou vstupní branou do České republiky. Starostové z obcí u hranic s Rakouskem a Slovenskem zatím považují situaci za klidnou. Policie zostřila dohled nad hranicemi. Její hlídky jsou posílené na přechodech, zelenou hranici, na níž byli za komunismu pohraničníci, střeží vrtulníkem.

Běženci dosud přijížděli přes Břeclav vlaky či auty po dálnici D2 nebo z Vídně přes Mikulov. Zadržení první početnější skupinky uprchlíků na Znojemsku je novinkou. Starostové upozorňují, že je nutné přísně kontrolovat zelenou hranici, protože uprchlíků tam zřejmě přibude.

Zdroj: ČTK

Štítky Česko, Jihomoravský kraj, uprchlík, Sýrie, Břeclav, Cizinecká policie, Afghánistán, Irák, Znojmo, Hatě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie zadržela v noci na dnešek na jižní Moravě 34 běženců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.