Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Konvoj armády USA vyrazil z Vyškova na cvičení NATO do Maďarska

Z vyškovských kasáren vyrazila dnes krátce po 18:00 první vozidla amerického vojenského konvoje na cvičení NATO do Maďarska. Pojede na Slovensko přes Lanžhot na Břeclavsku v šesti vlnách, přičemž poslední ze strojů opustí Vyškov okolo 22:00. ČTK to řekla mluvčí Vojenské akademie ve Vyškově Monika Nováková. Škola poskytla americkým vojákům na jejich cestě z německého Bavorska zázemí. Vojáci v ní přenocovali a především dotankovali palivo do vozů.

Na odjezd první vlny vozidel se přišlo podívat ke kasárnám několik desítek lidí, především s malými dětmi, z nichž mnohá si prohlížela americká bojová vozidla. Kontakt s lidmi se omezil na mávání.

Konvoj tvoří 550 vojáků, 150 vozidel a 54 návěsů. Trasa byla naplánovaná z Vyškova po silnici R46 do Brna, a z něj po dálnici D2 na hraniční přechod se Slovenskem Lanžhot-Brodské. Doprovází ho česká vojenská policie.

Vojáci měli v Česku přestávky na dotankování paliva u Stříbra na Plzeňsku a u Bernartic ve středních Čechách na dálnici D1. Rychlost kolony byla kolem 80 kilometrů za hodinu, příznivci Američanům mávali podél cesty a na dálničních nadjezdech. Českem už ve středu a ve čtvrtek minulý týden projel předsunutý tým, který cestu pro hlavní část konvoje připravil.

Podobný americký konvoj projel Českem na přelomu března a dubna. Vzbudil tehdy značný zájem veřejnosti. Zprvu se ozývaly spíše kritické hlasy lidí z okruhu spolků sympatizujících s Ruskem. Při průjezdu ale americké vojáky vítaly tisíce jejich příznivců, a to ve městech, kde přespávali, i kolem silnic, kudy projížděli. Důvodem tehdejšího zájmu byla i vyhrocená situace na Ukrajině a ruský podíl na ní. Konvoj byl proto vnímán jako symbolický vzkaz USA o podpoře východoevropským spojencům.

Zdroj: ČTK

Štítky Vyškov, NATO, Maďarsko, USA, Slovensko, Bavorsko, okres Břeclav, Lanžhot, Česko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konvoj armády USA vyrazil z Vyškova na cvičení NATO do Maďarska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.