Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do Vyškova dojela poslední část amerického konvoje

Do vyškovských kasáren dorazila dnes ve 4:30 poslední, šestá kolona vozidel americké armády, která míří na cvičení NATO Brave Warrior do Maďarska, sdělila mluvčí vyškovského vojenského areálu Monika Nováková.

První část přijela už v neděli v 17:30 a u vjezdu do kasáren vítalo vojáky několik nadšenců. Konvoj vyjel z bavorského Vilsecku rozdělený na šest částí a ve 150 vozech přes Česko projíždí 550 vojáků.

Do Maďarska se vydají příslušníci 2. jízdního pluku americké armády dnes až v 18:00. "U nás mají zajištěné stravování a přespání. Kromě odpočinku se budou věnovat údržbě vojenské techniky a také doplnění pohonných hmot," řekla Nováková. Večer vyjedou také proto, aby se vyhnuli dopravní špičce. Jejich cesta do Maďarska pokračuje po dálnici D1 k Brnu a poté po dálnici D2 směrem na Lanžhot a přes Slovensko.

První část konvoje projela Českem bez potíží podle časových předpokladů, dalších pět částí vjelo do Česka na bývalém hraničním přechodu v Rozvadově na Tachovsku v hodinových rozestupech. Příjezd se zpozdil kvůli tomu, že jedno z vozidel ve druhé koloně vypovědělo službu. Další části konvoje se zastavily, aby se nesjely.

Vojáci měli v Česku dvě přestávky na dotankování paliva u Stříbra na Plzeňsku a u Bernartic ve středních Čechách na dálnici D1. Rychlost kolony byla kolem 80 kilometrů za hodinu, příznivci Američanům mávali na mnoha místech podél cesty a na dálničních nadjezdech.

Českem už ve středu a ve čtvrtek minulý týden projel předsunutý tým, který cestu pro hlavní část konvoje připravil.

Podobný americký konvoj projel Českem na přelomu března a dubna. Vzbudil tehdy značný zájem veřejnosti. Zprvu se ozývaly spíše kritické hlasy lidí z okruhu spolků sympatizujících s Ruskem. Při průjezdu ale americké vojáky vítaly tisíce jejich příznivců, a to ve městech, kde přespávali, i kolem silnic, kudy projížděli. Důvodem tehdejšího zájmu byla i vyhrocená situace na Ukrajině a ruský podíl na ní. Konvoj byl proto vnímán jako symbolický vzkaz USA o podpoře východoevropským spojencům.

Zdroj: ČTK

Štítky Vyškov, Česko, Maďarsko, Armáda Spojených států amerických, NATO, dálnice, Dálnice D1, Vilseck, Slovensko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Vyškova dojela poslední část amerického konvoje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.