Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Textilákům a obuvníkům chybí lidé, uzavřeli sektorovou dohodu

Zaměstnavatelé a podnikatelé z textilního, oděvního, kožedělného a obuvnického průmyslu podepsali sektorovou dohodu se státem, která by měla do budoucna zajistit vzdělávání studentů, kteří získají kvalifikaci pro práci v těchto oborech. Již několik let firmy obtížně shánějí zaměstnance a současní postupně odcházejí do důchodu či je to čeká, řekla ČTK tajemnice České obuvnické a kožedělné asociace Vlasta Mayerová.

Dohodu podepsala čtyři ministerstva a Úřad práce ČR. Politici na celostátní i krajské úrovni mají spolupracovat s oborovými asociacemi na tom, aby se obory staly pro studenty znovu atraktivní. "Chceme dělat postupné kroky k tomu, abychom znovu nalákali mladé, aby šli studovat tyto technické obory, nyní o ně není prakticky zájem. Firmy mají zakázky a daří se jim. Mohou i rozšiřovat výrobu, ale chybí jim kvalitní zaměstnanci a stávající postupně stárnou. Kdyby to takto pokračovalo, mohou za několik let zavřít a v krajním případě obory u nás zaniknou," uvedla Mayerová.

Textiláci a obuvníci chtějí částečně kopírovat strojaře, kteří se také zaměřili na nábory na školách, zviditelňují obor a snaží se zlepšit jeho prestiž. "Je potřeba získávat studenty na denní studium. Snažíme se o to, aby se nerušily odborné školy," doplnila Mayerová. Zopakovala také, že mezi nezaměstnanými je potenciál mizivý. "Ani se jim moc pracovat nechce. Zároveň práce například v obuvnictví vyžaduje zručnost a schopnost přemýšlet," uvedla.

Uskutečňování sektorové dohody je podle ní dlouhodobou záležitostí. "Pokud se nám podaří získat mladé, na trh práce půjdou nejdříve za pět let. Firmám zatím nezbývá než spolupracovat s úřady práce na rekvalifikacích a zaměstnance aktivně vyhledávat," řekla Mayerová. Problémem oborů však může být i průměrná mzda. Zatímco v prvním pololetí se například v textilním průmyslu pohybovala okolo 20.700 korun, v oděvním byla o 6000 korun nižší.

Zdroj: ČTK

Štítky Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Textilákům a obuvníkům chybí lidé, uzavřeli sektorovou dohodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.