Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Jevišovicích otevřeli po rekonstrukci za 24,5 milionu předzámčí

V Jevišovicích na Znojemsku dnes otevřeli po rekonstrukci za 24,5 milionu korun předzámčí. Objekt, který v sousedství Starého zámku čtvrtstoletí chátral, se podařilo obnovit s pomocí dotací z Evropské unie a město zde ve spolupráci s Moravským zemským muzeem umístilo historické, vlastivědné a přírodovědné expozice, řekl ČTK starosta Pavel Málek.

"Otevření je velká úleva, protože práce se dělaly v časovém presu a byl jsem nervózní, jestli se neobjeví překážka, která by je zpozdila," řekl Málek. Peníze z EU se totiž musely prostavět do konce roku. Výsledek starostu potěšil. "Expozice jsou velmi povedené. Nejsou jen o Jevišovicích, ale i okolí a celé jižní Moravě. Teď je před námi další práce, abychom dokázali památku představit lidem, dokázali je nalákat a nezklamali je," uvedl Málek.

Ve dvou podlažích lidé najdou expozice představující regionální geologii, faunu či flóru. Část patří archeologii, vždyť v sousedních Hlubokých Mašůvkách se našla jedna ze známých pravěkých venuší. Část expozic, která se věnuje dějinám hradu a města, lidé najdou zajímavosti o jedné z nejvýznamnějších postav dějin Hynka z Kunštátu, jemuž se říkalo Suchý čert.

Součástí oprav byla i přilehlá zahrada, kde by se měly pořádat koncerty a další akce pod otevřeným nebem. "Také bych tu chtěl výstavu zmenšenin středověkých obléhacích strojů," doplnil Málek.

První návštěvníci se přijdou do opraveného předzámčí, kde před rokem 1989 byly byty, podívat již v sobotu. Ročně přijde na Starý zámek 7000 až 8000 lidí, příští rok by Jevišovice chtěly dosáhnout na 10.000. "Nalákat je můžeme ještě na přehradu a krásnou přírodu v okolí. Rád bych je pozval ještě do města, ale kopeme kanalizaci, takže se příští rok budeme snažit silnice vyasfaltovat, aby byla obec reprezentativní," řekl Málek. V nedalekém Boskovštejně před prázdninami otevřeli také velké muzeum kol. "Určitě budeme spolupracovat a budeme rádi, když na sebe budeme vzájemně odkazovat," uvedl Málek.

Zdroj: ČTK

Štítky Jevišovice, Evropská unie, rekonstrukce, Moravské zemské muzeum, okres Znojmo, Jihomoravský kraj, zámek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jevišovicích otevřeli po rekonstrukci za 24,5 milionu předzámčí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.