Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihomoravský kraj se připravuje na příliv uprchlíků

Jihomoravský kraj se připravuje na příliv běženců. Prověřují se kapacity nemocnic i sociálních zařízení v regionu, hledají se objekty, které by v budoucnu mohly být využity jako záchytná centra pro uprchlíky. Novinářům to řekl po zasedání bezpečnostní rady kraje jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Vstupní region pro ilegální migranty. Podle čísel má jižní Morava největší počet záchytů na území České republiky. Aby byl Jihomoravský kraj dobře připravený na případná opatření podle vládního typového plánu Migrační vlna velkého rozsahu, svolal hejtman Michal Hašek na úterý 18. srpna mimořádné pracovní jednání Bezpečnostní rady Jihomoravského kraje.

Poukázal na to, že v celé ČR se v uplynulých měsících prudce zvýšil počet uprchlíků. Jde především o lidi z Blízkého východu a Afriky. Na jižní Moravě letos policie zadržela zhruba 850 běženců, což je o čtyřikrát více než počet zajištěných uprchlíků v loňském roce. Část z nich je umístěna v zařízení ministerstva vnitra v Zastávce u Brna.

„Jižní Morava chce být dobře připravena. Migrační vlna tady je a v nejbližších týdnech a měsících nezmizí. Smyslem není žádné vyvolávání paniky, ale odpovědná příprava krajské samosprávy v mezích svých kompetencí,“ sdělil hejtman.

Zdůraznil, že policie podle jeho informací již zareagovala na zvýšený počet běženců v kraji. V souvislosti s tím doplnil, že opatření byla přijata tak, aby nebyl oslaben výkon běžné hlídkové služby v terénu. Připomněl, že nejkrizovější scénáře počítají s tím, že by s udržováním pořádku v souvislosti s běženci dohlíželi v regionu také vojáci.

Hašek doplnil, že vláda prostřednictvím ministerstva vnitra a policie hledá na jižní Moravě objekty, které by bylo možné využít jako případná záchytná centra pro běžence. Bližší informace hejtman zatím neuvedl. "Jsme totiž ve stadiu vyhledávání těchto objektů. Případná centra vzniknou pouze po diskusi se samosprávami a občany těchto lokalit," doplnil hejtman. Bezpečnostní rady kraje se účastnili také tajemníci všech 21 regionálních bezpečnostních rad, které jsou v Jihomoravském kraji. Jedním z témat jednání byla i diskuse o případné integraci cizinců.

Mezi běženci zadrženými na jižní Moravě tvoří největší část Syřané. V přílivu uprchlíků z Blízkého východu a severní Afriky čelí v uplynulých měsících celá Evropa. V ČR se konalo již několik demonstrací jak proti běžencům, tak pro podporu těchto cizinců, kteří ve svých vlastech čelí násilí ze strany islámských radikálů.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, uprchlík, rada, Michal Hašek, ČSSD, Česko, policie, Ministerstvo vnitra České republiky, Blízký východ, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj se připravuje na příliv uprchlíků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.