Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Celé Česko v příštích dnech opět zasáhnou vedra

Celé území Česka opět zasáhnou vedra. Nejprve vystoupá rtuť velmi vysoko již ve čtvrtek v části Čech, v pátek a sobotu pak i ve zbytku republiky. Teploty mohou přesáhnout 37 stupňů. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Dále také platí výstraha před zvýšeným nebezpečím vzniku požárů.

Výstraha před velmi vysokými teplotami s vysokým stupněm nebezpečí platí již od čtvrtečních 11:00 pro Prahu a Středočeský, Plzeňský a Jihočeský kraj. Pro ostatní regiony platí od čtvrtka také výstraha před vedry, ale s nízkým stupněm nebezpečí, velmi vysoké teploty je zasáhnou až v pátek dopoledne. Konec výstrahy stanovil ČHMÚ pro všechny regiony na sobotních 20:00.

"Ve čtvrtek očekáváme na našem území nejvyšší denní teploty do 35 stupňů Celsia, v pátek a sobotu do 37 stupňů. Ojediněle nelze vyloučit i teploty vyšší," uvedli pracovníci ústavu. "V neděli se teploty vzduchu, zejména v Čechách, vlivem studené fronty přechodně sníží," doplnili.

Nadále platí pro celou Českou republiku až do odvolání výstraha ČHMÚ před vysokým nebezpečím vzniku požárů, kterou meteorologové vyhlásili již v pondělí.

Lidé by měli podle ústavu omezit v daných dnech kvůli horku pohyb a tělesnou zátěž venku a pobyt na přímém slunci. Meteorologové také doporučují pít dostatek tekutin, u menších dětí dva litry denně a u starších dětí a dospělých až tři litry. Kvůli suchu se nedoporučuje rozdělávání ohňů v přírodě.

Letošní červenec byl čtvrtý nejteplejší za posledních 241 let

Letošní červenec se s průměrnou teplotou 23,5 °C zařadil na čtvrté místo historických tabulek v pražském Klementinu, kde se teploty sledují od roku 1775. Proti dlouhodobému průměru bylo letošní druhý prázdninový měsíc o 3,7 °C tepleji. Uvedl to Pavel Jůza na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: ČTK

Štítky Česko, Český hydrometeorologický ústav, Praha, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celé Česko v příštích dnech opět zasáhnou vedra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.