Přes 40 procent kontrolovaných prodejců potravin pochybila při označování nebalených potravin, k nimž patří nejčastěji pečivo, také masné a uzenářské výrobky, případně ovoce či zelenina. Nejčastěji se prodejci provinili, když zákazníka na štítku neinformovali o jménu výrobce a adrese sídla, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva. Inspekce se bude této problematice dále věnovat, protože situace je neuspokojivá.
SZPI prověřila během speciální kontrolní akce 156 prodejen a porušení českých či evropských předpisů zjistila v 65 z nich. U každé nebalené potraviny musí být cedule či štítek, který sděluje zákazníkovi různé informace. Jméno výrobce a jeho adresu neuvedlo 56 prodejců, ve 45 prodejnách chyběly informace o alergenech. "Ve 23 případech chyběla informace o minimálním datu trvanlivosti a v 19 případech chyběl název potraviny," vyjmenoval Kopřiva.
Ve 27 prodejnách nedokázal provozovatel poskytnout vůbec informace o složení potraviny nebo o množství takzvané zdůrazněné složky, což je například množství tvarohu v tvarohové buchtě. "SZPI se všemi, kdo se provinil, zahájí správní řízení o uložení pokuty. A upozorňujeme spotřebitele, že i u nebalených potravin mají nárok na informace, které jsou běžné i u balených potravin," doplnil Kopřiva.
Zdroj: ČTK
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.