Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mikulov zpřístupnil po opravách zvonici a kostel sv. Šebestiána

Mikulov otevřel zrekonstruovanou zvonici, kostel svatého Šebestiána a po šesti letech slavnostně ukončil obnovu všech 17 kaplí na Svatém kopečku, mezi něž zvonice i kostel patří. Kaple tvoří nejstarší křížovou cestu na Moravě. Práce stály 20 milionů korun, řekl starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS).

Právě on za obnovou kapliček stojí. Přišel totiž s projektem na jejich záchranu v podobě adopcí, díky kterým získalo město část peněz na opravy od donátorů.

Zvonice byla dosud lidem nepřístupná stejně jako kostel svatého Šebestiána, který se otevíral veřejnosti jen ve výjimečných situacích. Ve zvonici je nová expozice, která mapuje Svatý kopeček po historické i přírodovědné stránce. Uvnitř jsou schody vedoucí ke zvonům, které patří k nejstarším v zemi. Na to navazuje naučná stezka vedoucí Svatým kopečkem s 11 panely. Podle Koštiala je v místě 20 laviček.

Kapličky ze 17. a 18. století jsou v majetku katolické církve. Radnice v Mikulově si je pronajala a částečně ze svého, z dotací Evropské unie a z darů od sponzorů je opravila. Trvalo to šest let.

Před rekonstrukcí se kaple rozpadaly. Koštial se nechal inspirovat programy adoptování zvířat v zoo a město kaple nabídlo podnikatelům k pomyslné adopci. Získalo tak část peněz na jejich opravu.

Poslední rok se opravovala právě kaple svatého Šebestiána, která je na samém vrcholu kopečku. Rekonstrukci potřebovala její děravá střecha, fasáda a vstupní schodiště. "Kaple zůstávají dále v majetku církve. My jsme se ale postarali o velmi cenné nemovitosti, které tady máme. Věříme, že k nám celý projekt přiláká více turistů," dodal Koštial.

Svatý kopeček je spolu se zámkem dominantou Mikulova, který patří k historickým a turisty vyhledávaným městům na jižní Moravě. Mikulov leží asi 40 kilometrů jižně od Brna u hranic s Rakouskem. Žije v něm přes 7300 obyvatel.

Zdroj: ČTK

Štítky Mikulov, kostel, oprava, kaple, Rostislav Koštial, ODS, Svatý kopeček u Mikulova, Morava, Kostel svatého Šebestiána, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mikulov zpřístupnil po opravách zvonici a kostel sv. Šebestiána  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.