Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno zavedlo poradenství pro lidi, kteří se chystají stavět

Brněnský magistrát zavedl novou službu v podobě poradenství v oblasti územního plánování, řekl dnes ČTK mluvčí magistrátu Pavel Žára. Vyčleněné pracovnice nového kontaktního centra poradí lidem s přípravou stavby na vlastním pozemku a v podobných záležitostech.

Podle primátorova náměstka Martina Andera (SZ), který je za územní plánování zodpovědný, má novinka usnadnit lidem orientaci ve složitých zákonech.

Zájemci se mohou přijít poradit na pracoviště v Kounicově ulici 67 v pondělí a středu od 09:00 do 17:00 nebo v pátek od 08:00 do 12:00. Dotaz mohou vznést i e-mailem a telefonicky. "Čísla jsou 542 174 143 nebo 542 174 585," doplnil Žára. Kontakty i s e-maily jsou uvedené na stránkách magistrátu v sekci správa města, v úseku rozvoje a v odboru územního plánování a rozvoje.

"Na nové pracoviště se mohou obrátit všichni, kteří chtějí poradit, jak postupovat například při stavbě rodinného domu, chaty nebo jiné stavby na vlastním pozemku. Úřednice poradí, jak se vyznat v územněplánovací dokumentaci a jak nejefektivněji postupovat ve věci žádosti o její změnu," uvedl Žára.

Podle Andera se na magistrát obrací mnoho lidí, kteří si neví rady, jak postupovat. "Zákony v oblasti územního plánování a výstavby jsou složité a nepřehledné. V důsledku rozhodnutí soudů se situace často měnila i v Brně. Není tedy divu, že se na nás lidé obracejí s dotazy, jak si co mají vyřídit. Proto jsme pro ně zřídili nové kontaktní místo," doplnil Ander.

Brno se nyní řídí více než 20 let starým územním plánem. Loni v červnu sice zastupitelé schválili jeho aktualizaci, avšak letos v lednu ji soud zrušil kvůli tomu, že některá rozhodnutí nebyla odůvodněná. Nový územní plán město vypracovávat nechce do doby, než budou hotové Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje. Krajský územněplánovací dokument v roce 2012 zrušil Nejvyšší správní soud.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, magistrát, územní plánování, Martin Ander, Nejvyšší správní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zavedlo poradenství pro lidi, kteří se chystají stavět  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.