Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Brně bude umístěna časová schránka se vzkazy pro příští generace

„Co by podle Vás mělo být za 50 let jinak?” Tuto otázku položilo lidem na celém světě Kentico, brněnská IT společnost vyvíjející software pro komplexní řešení firemního online marketingu. Veškeré odpovědi budou uloženy v digitální podobě na harddisk a vloženy do časové schránky.

Ta bude slavnostně odhalena a umístěna do Mendelova muzea v Brně při akci konané 20. července na počest výročí 150 let od Mendelova genetického objevu. Veřejnost do ní bude poté moci svými vzkazy přispívat následujících 150 dní. V polovině prosince pak bude schránka zapečetěna a otevřena až za dalších 50 let.

Důvody, proč se Kentico rozhodlo stát generálním partnerem oslav výročí Mendelova objevu a připravit svou časovou schránku, vysvětluje Petr Palas, zakladatel firmy a její CEO: „Johann Gregor Mendel učinil velmi důležitý vědecký objev, který pomáhal formovat svět do podoby, v jaké ho známe dnes. Mendel prokázal, že se určité genetické charakteristiky přenášejí z jedné generace na druhou. Stejně tak my s naší Kentico časovou schránkou chceme předat naši představu o budoucnosti následujícím generacím.“

„Kentico časová schránka je výborným způsobem, jak v praxi ukázat fungování Mendelových zákonů – předávání informací z generace na generaci,“ souhlasí Ondřej Dostál, ředitel Mendelova muzea. „Za 50 let bude zajímavé sledovat, jestli se naše předpovědi vyplnily, a co si budoucí generace odnese z našeho dnešního pohledu na budoucnost.“

Oslava výročí Mendelových přednášek, na kterých poprvé veřejně představil svou teorii, se bude konat 20. července na nádvoří kláštera augustiniánů v Brně. Mendelův odkaz přijede uctít mimo jiné předseda vlády, rektor Masarykovy univerzity, český komisař pro UNESCO a mnoho významných vědců. Na uložení Kentico časové schránky naváže výpravná projekce na zdech kláštera, kterou speciálně pro tuto příležitost navrhl držitel cen Emmy a BAFTA, animátor Drew Berry. Projekci, představující Mendelovu procházku zahradou, doprovodí hudba skladatele Duncana Hendyho, kterou živě zahraje brněnské filharmonie. V rámci večera vystoupí také kapely Stromboli a Progres 2.

Celou akci budou moci sledovat v online přenosu lidé po celém světě. Promítáno bude také pro pracovníky světových vědeckých institucí, například v Královské společnosti v Londýně, v Muzeu přírodních věd v Berlíně nebo na univerzitě v Melbourne. Přenos a veškeré další informace o akci a Mendelovi samotném můžete sledovat na webu Mendel: The Legacy (www.mendelthelegacy.com).

Vzkazy do Kentico časové schránky mohou až do 15. prosince posílat lidé z celého světa ve formě videa či fotografie, kterými odpoví na uvedenou otázku, a to na odkazu www.kentico.com/casovaschranka. Svým názorem tak můžete přispět i vy a za 50 let se vy nebo vaši potomci přesvědčí, jestli se vaše přání vyplnilo.

Své video již připravilo také samotné Kentico. Na IT odborníky zpívající píseň „Let´s Do the Time Capsule Again“ se můžete podívat na odkazu www.kentico.com/song.

Tisková zpráva

Štítky Gregor Mendel, Brno, objev, Mendelovo muzeum Masarykovy univerzity, UNESCO, Královská společnost, Britská akademie filmového a televizního umění, Masarykova univerzita, Progres 2, Cena Emmy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně bude umístěna časová schránka se vzkazy pro příští generace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.