Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Celníci kvůli běžencům zostří dohled nad příhraničím jižní Moravy

Celníci kvůli sílícímu přílivu běženců podstatně zpřísní dohled v oblasti jižní Moravy přiléhající k Rakousku a Slovensku. Na posílení hlídek v neustálé pohotovosti v terénu se dohodli s cizineckou policií. Řekla to mluvčí jihomoravských celníků Lada Temňáková.

V regionu letos policie zadržela bezmála 500 běženců, což je desetkrát více než ve stejném období loni. Většinu tvořili Syřané. Dosud byly celní hlídky především na hlavních silničních tazích; u Slovenska šlo o dálnici D1 spojující Brno a Bratislavu a u Rakouska o silnici R52 spojující Brno a Vídeň. Zaměřovali se zejména na kontrolu hrazení mýtného u řidičů nákladních aut.

"Nově budou mít tyto hlídky za povinnost zaměřit se také na běžence. Navíc hlídky posílíme a budeme kontrolovat i vedlejší komunikace," uvedla mluvčí. Zdůraznila, že celníci v pohraničí dlouhodobě spolupracují s cizineckou policií.

Pokud celníci narazí při prověřování vozidel na běžence, předávají je právě cizinecké policii. Uprchlíci z válkou a násilím zmítaného Blízkého východu a severní Afriky přijíždějí v linkových autobusech i mezinárodních vlacích. ČR je pro ně většinou tranzitní zemí. Směřují do Německa a do Skandinávie.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, Cizinecká policie, Rakousko, Slovensko, Brno, Vídeň, Bratislava, Dálnice D1, Česko, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celníci kvůli běžencům zostří dohled nad příhraničím jižní Moravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.