Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pozor na nevítané společníky – klíšťata

Komáři a další hmyz žijí na zemi již zhruba 170 milionů let, nemůžeme tedy předpokládat, že bychom se jich v dohledné době zbavili. Naopak. Právě jim začíná sezóna. Řekněme si více o rizicích i tipech, jak se těmto nezvaným společníkům bránit.

Dva největší strašáci – klíšťová encefalitida a lymeská borelióza - ohrožují více než polovinu světové populace a v jejich důsledku zemře ročně více než milion lidí. A klíšťata jsou právě hlavním přenašečem těchto dvou nebezpečných onemocnění.

Klíšťová encefalitida je onemocněním centrálního nervového systému. Pokud je předchozím hostitelem klíštěte např. hlodavec, může infekci klíště přenést na člověka. Pokud je člověk infikován, hrozí mu 30 – 40% riziko, že se u něj onemocnění projeví. Mezi hlavní příznaky patří bolesti hlavy, malátnost, horečka nebo nevolnost.

V oblastech nákazy může ve slinách přenášet bakterie způsobující lymeskou boreliózu každé třetí klíště. Mezi příznaky patří šířící se červená skvrna od místa přisátí klíštěte. Následné příznaky jsou velmi rozmanité, patří k nim například únava, poruchy vidění, závratě. Nemoc se léči antibiotiky, i zde hraje včasné odhalení nemoci velký význam.

Ochrana a prevence: nevyplatí se zanedbávat
Proto je tolik důležité dbát na prevenci – nechat se očkovat nebo používat spolehlivý repelent.

Při výběru repelentu byste měli zvážit nejen jeho účinnost, ale také bezpečnost. Do svých repelentů dodáváme jen maximální doporučené množství účinné látky tak, aby byl přípravek účinný a současně nedráždil pokožku. Například Repelent sprej Forte zaručuje intenzivní a spolehlivou ochranu před bodavým hmyzem,“ vysvětluje Ing. Pavel Smažil ze společnosti Alpa.

Proti klíšťatům byste se měli chránit nejen na dovolené a při výletu do lesa. Potkat je totiž můžete i na louce, v parku nebo na zahradě. Pokud chcete riziko setkání s klíštětem minimalizovat, máme pro vás několik tipů:
Volte světlou barvu oblečení – pokud si na vás klíště začne brousit svá kusadla, snáze ho na oblečení zahlédnete.
Pokud není zrovna vedro k padnutí, zvolte dlouhé rukávy i dlouhé nohavice, klíštěti tak omezíte přístup k vaší pokožce.
Po návratu z výletu se prohlédněte, zda jste si nepřinesli nevítaného společníka. Pokud najdete přisáté klíště, snažte se odstranit ho co nejdříve. Čím déle je klíště přisáté, tím více stoupá riziko nákazy.

A jak na to?
Správný návod na odstranění klíštěte – existuje řada návodů a různých tipů. Dříve se doporučovalo vytáčet klíště proti směru hodinových ručiček. Dnes dávají odborníci přednost pomalému vyviklání a následnému desinfikování před i po vytažení klíštěte.

Jak moc jste v ohrožení? Podívejte se do mapy: https://www.kliste.cz/cz/mapa-aktivity.

Štítky klíště, nemoc, infekční onemocnění, ALPA, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na nevítané společníky – klíšťata  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.