Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Multifunkční hodinový stroj na náměstí Svobody bude mimo provoz. Z důvodu plánované údržby

Odbor kultury Magistrátu města Brna v současné době připravuje první rozsáhlou odbornou údržbu hodinového stroje na náměstí Svobody. Ta si vyžádá poprvé po pěti letech provozu jeho odstavení, a to v době od 27. června do 4. července 2015.

Čištění, konzervaci a leštění kamenného pláště multifunkčního hodinového stroje na náměstí Svobody v Brně provede restaurátorská firma MARSTON-CZ za cenu 57.354 korun. Běžná údržba, kterou pravidelně zajišťuje společnost Technické sítě Brno, odstávku stroje nevyžaduje.

Unikátní hodinový stroj vysoký 5,8 m a široký 1,7 m byl uveden do provozu 18. září 2010 u příležitosti 365. výročí odolání města Brna švédskému obléhání v době třicetileté války. Plášť objektu je zhotoven z černé leštěné zahraniční žuly nejvyšší kvality. Každý den v 11 hodin vydá hodinový stroj skleněnou kuličku v barvách města Brna – tzv. brněnskou skleněnku.

Soutěž o ztvárnění hodinového stroje byla vypsána v roce 2007. Dle zadání soutěže měly hodiny přinášet nejen informaci o čase, ale i estetickou kvalitu a v neposlední řadě také historické poselství. Autory hodinového multifunkčního stroje jsou Oldřich Rujbr a Petr Kameník.

Zdroj: Brno.cz

Štítky hodinový stroj, údržba, Brno, třicetiletá válka, Technické sítě Brno, akciová společnost, Oldřich Rujbr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Multifunkční hodinový stroj na náměstí Svobody bude mimo provoz. Z důvodu plánované údržby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.