Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Turisty čeká na jižní Moravě řada novinek spojených s vínem

Turisty v letních měsících čeká na jižní Moravě řada novinek spojená s vinařstvím. V Pavlově se otevřela nová Pálavská galerie vín, ve Znojmě je možné po celé léto zajít na řízenou degustaci vín do gotické Vlkovy věže. Místní očekávají, že to povede k většímu zájmu turistů.

"Délka turistických pobytů se už několikátý rok zkracuje, ale to vůbec neznamená, že by během kratší doby návštěvníci vinařského kraje chtěli zažít méně, naopak," uvedl Petr Gondáš, z Národního vinařského centra, který má na starosti propagaci vinařské turistiky.

Vinaři a poskytovatelé návazných služeb podle něj musí neustále vymýšlet a nabízet neokoukané a intenzivní vinařské zážitky, kterými by mohli zaujmout v rámci regionu i mezi konkurencí ostatních krajů a zahraničních destinací. "Nabídka, kde a jak strávit dovolenou, je obrovská. Nabízet jen kvalitní víno už rozhodně nestačí," uvedl Gondáš.

Jednou z novinek letošního roku je například otevření Pálavské galerie vín v Pavlově, která se nachází přímo pod zříceninou hradu Děvičky. Po celý rok zde bude možné ochutnat 60 vybraných vín od vinařů, jejichž vína pochází z jedné z 57 viničních tratí rozkládajících se na území sedmi pálavských obcí.

Podle organizátora galerie Zdeňka Janečka už jen cesta do vinotéky lidem nestačí. Je nutné jim nabídnout zážitek. "Proto chceme nabídnout více. Ve sklepě si u nás projdou celou Pálavu na jednom místě. Je tu nabídka od vinařů ze sedmi obcí," uvedl Janeček. Doplnil, že je mile překvapený zájmem turistů, který podle něj bude v létě ještě kulminovat.

Seriál řízených degustací s profesionálním sommeliérem na originálním místě v gotické Vlkově věži ve Znojmě nově nabízí třeba Vinařství Hort. Návštěvníci zde mohou spojit ochutnávku moravských vín s výhledem na celé město. Sedlecká vína zase nabídnou Vinařskou benátskou noc plnou tradiční gastronomie a country-westernové odpoledne s hudbou a víny.

"Právě spojování několika aktivit je pro vinařskou turistiku typické. Kvalitní víno je samozřejmým základem a k němu je třeba nabídnout nový unikátní program, který návštěvníci rádi dále doporučí," dodal Gondáš.

Jižní Morava patří k nejnavštěvovanějším regionům ČR. Prim hraje lednicko-valtický areál, lidé ale jezdí do regionu i za vínem. Služeb ubytovacích zařízení na jižní Moravě loni využilo 1,511.991 turistů, což je o 5,9 procenta více než v roce 2013. Jde o nejrychlejší nárůst mezi všemi kraji v Česku. Zároveň jižní Morava zůstává druhým nejnavštěvovanějším krajem po Praze. O 6,3 procenta se také zvýšil počet přenocování.

Zdroj: ČTK

Štítky víno, Jihomoravský kraj, vinařství, galerie, Znojmo, Pavlov, Zdeněk Janeček, Česko, Benátská noc, degustace, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisty čeká na jižní Moravě řada novinek spojených s vínem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.