Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Městská policie Brno eviduje za poslední dny desítky stížností na lidi, kteří se koupou ve fontánách a kašnách ve městě

Městská policie Brno eviduje za poslední dny desítky stížností na lidi, kteří se koupou ve fontánách a kašnách ve městě. ČTK to dnes řekl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Týká se to především vodních prvků před Janáčkovým divadlem. Podle Ghanema nemohou strážníci vykázat lidi z kašny, pokud ji nepoškozují nebo neznečišťují. Primátorův náměstek Martin Ander (SZ) řekl, že je v západních zemích běžné, že se lidé v horkých dnech zchladí v kašnách, a proto není nutné mít omezující vyhlášku.

Městská policie přijímala denně tři stížnosti i s fotografiemi. "Na některých byli lidé v kašnách, ale také děti v plavkách, které se v tomto prostoru koupaly," uvedl Ghanem. Strážníci sice místo zkontrolovali, ale nikoho vykázat nemohli. "Neexistuje na to žádná vyhláška. Smíme zasáhnout, pokud bude někdo kašnu ničit, znečišťovat nebo pohoršovat okolí," uvedl Ghanem. V takovém případě může koupající dostat na místě tisíc korun pokusu a ve správním řízení až 15.000 korun. Pokud někdo kašnu poškodí a škoda je vyšší než 5000 korun, je to už trestný čin poškození cizí věci, za který hrozí i vězení.

Proti lidem, kteří se koupají v kašnách, se ohradila ČSSD v městské části Brno-střed, kam kašna před Janáčkovým divadlem spadá. "Prostranství s vodními prvky je estetické místo určené pro oddech, nikoliv pro hygienu a vodní hrátky," řekl člen místní organizace ČSSD David Čížek. Podle něj není problém, pokud si někdo v horku na chvíli smočí nohy nebo si u fontánky hraje dítě. "Není ale možné, aby někdo v kašnách absolvoval několikahodinovou koupel plnou vodních radovánek," zdůraznil Čížek. Radnice by s tím podle něj měla něco udělat, protože hrozí ničení kašen a nebezpečí lidem.

Ander však v ničem problém nevidí. "Vodní prvky jsou proto, aby se lidé mohli zchladit v horkých dnech. Nemyslím si, že by v nich někdo prováděl hygienu nebo je ničil. Pokud by tomu tak bylo, může zasáhnout městská policie. Žádnou vyhlášku proto nechystáme," řekl Ander.

Zdroj: ČTK

Štítky kašna, obecní policie, Brno, Martin Ander, Janáčkovo divadlo, ČSSD, fontána

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Růžena Popelová

Neznečišťují ? A kam potom chodí močit ? Napadá mě pouze jedno místo a to je kašna, ve které se koupou.Nebo si snad někdo myslí, že chodí na placené WC, které je nedaleko ?

Úterý, 16. června 2015, 11:32Odpovědět

Městská policie Brno eviduje za poslední dny desítky stížností na lidi, kteří se koupou ve fontánách a kašnách ve městě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.