Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidé mají v centru Brna další místo, kam mohou za přírodou

Lidé mají od včerejška v centru Brna další místo, kam mohou za přírodou. První návštěvníky po letech přivítala Boromejská zahrada v Údolní ulici. V zahradě se budou konat letní příměstské tábory, výukové programy pro děti i dospělé nebo bylinkové dílny.

Už dnes zahrada slouží lidem, kteří si na pronajatých vyvýšených záhoncích pěstují ovoce, zeleninu i květiny.

Boromejky v Údolní působily od roku 1864 do roku 1950. Provozovaly zde mateřskou školu, ubytování pro studenty a staraly se o staré lidi. U kláštera byly rozsáhlé zahrady, které sloužily k odpočinku i k pěstování ovoce, zeleniny a k chovu drobného zvířectva. "Tyto zahrady nám byly vráceny v rámci církevních restitucí. Jsme rády, že se jejich obnovy ujala Nadace Partnerství. Podporujeme jejich záměr otevřít zahrady veřejnosti a využívat je k vzdělávacím aktivitám," řekla generální představená Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského Bohuslava Marie Kubačáková.

První návštěvníky po letech přivítala 14. června Boromejská zahrada v Údolní ulici v centru Brna. V zahradě se budou konat letní příměstské tábory, výukové programy pro děti i dospělé nebo bylinkové dílny. Už dnes zahrada slouží lidem, kteří si na pronajatých vyvýšených záhoncích pěstují ovoce, zeleninu i květiny.

Zahrada Boromejek přímo sousedí s Otevřenou zahradou Nadace partnerství, která je přístupná od jara 2013. Jen loni ji navštívilo 13.000 lidí. "Naším cílem jsou dobře upravené, dostupné a atraktivní parky v centru města. Proto mě velice těší, že se městská investice do nového vstupu do parku na Špilberk z Obilního trhu potkává s iniciativou Nadace Partnerství na obnovu Boromejských zahrad," uvedl náměstek primátora Martin Ander.

První návštěvníky po letech přivítala 14. června Boromejská zahrada v Údolní ulici v centru Brna. V zahradě se budou konat letní příměstské tábory, výukové programy pro děti i dospělé nebo bylinkové dílny. Už dnes zahrada slouží lidem, kteří si na pronajatých vyvýšených záhoncích pěstují ovoce, zeleninu i květiny.

V nově otevřené Boromejské zahradě má být příjemné místo k odpočinku, ekologickému vzdělávání, zahrádkaření. Vrátit se do ní má i drobné zvířectvo v rámci projektu městské minifarmy. "Ten bychom rádi dokončili během let 2015 a 2016 v závislosti na podpoře, jakou se nám podaří získat," uvedl ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata. Náklady na minifarmu vypočetl na tři miliony korun, hotová je zatím jen část.

Podle něj městským dětem zoufale chybí přirozený, neromantizovaný vztah k tradičnímu zemědělskému koloběhu a povědomí o cestě potravy od hlíny až po vidličku. Investice nadace plánuje i na zarostlém zbytku pozemku, kde by mohla být v roce 2017 cesta korunami stromů.

Zahrada patřící Kongregaci Milosrdných sester svatého Karla Boromejského se veřejnosti otevřela po více než půl století. Pozemky byly součástí kláštera na Obilním trhu, který byl za války vybombardován. Dnes na pozemcích s historicky silným odkazem vzniká místo, kde si budou moci školáci vyzkoušet zemědělské hospodaření. Součástí areálu je i bylinková zahrada.

Zdroj: ČTK

Štítky zahrada, Brno, Nadace Partnerství, zelenina, ovoce, dílna, Církevní restituce, Karel Boromejský, Martin Ander, Miroslav Kundrata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé mají v centru Brna další místo, kam mohou za přírodou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.