Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Firemní dobrovolníci v Podaných rukách

Jedním ze způsobů, jak se mohou firmy odlišit od konkurence, podpořit svůj status důvěryhodného podniku, případně získat více potenciálních zákazníků a loajálních zaměstnanců, je rozvoj Společenské odpovědnosti firem (CSR). Mimo činnosti jako je recyklace, odpovědné chování vůči zaměstnancům aj. jde také o zapojení firmy do filantropicky orientovaných projektů (např. zavedením dobrovolnických dní).

V současné době si výhody, které firemní dobrovolnictví skýtá, uvědomuje čím dál více firem. Proto se v rámci naplňování konceptu společenské odpovědnosti, některé brněnské firmy zapojili do projektu „Spouštíme lavinu dobrovolnictví“, kde v různých částech města Brna pomáhají organizacím poskytujícím sociální služby.

Aby akce firemního dobrovolnictví mohla proběhnout co nejefektivněji a nejpřirozeněji, poskytuje realizátor tohoto projektu Ratolest Brno, kompletní bezplatný servis pro výkon firemního dobrovolnictví (seznámení se s organizací, ve které bude pomoc vykonávána, zajištění pojištění, informace o sociálních službách, které organizace poskytuje, princip fungování sociálních služeb aj.). Ratolest Brno nabízí dále pomoc při uchopování konceptu firemního dobrovolnictví a implementace do strategie konkrétní firmy.

Příkladem aktivit projektu je nedávná spolupráce firmy Maxprogres a  obecně prospěšné společnosti Podané ruce.  Čtyři dobrovolníci z brněnské společnosti, zabývající bezpečnostními technologiemi, zamířili jednu květnovou středu namísto do svého obvyklého zaměstnání do organizace Podané ruce. Tato nezisková organizace se věnuje jednak práci s dětmi a mládeží, ale zároveň prevenci, léčbě a další pomoci lidem, kteří se potýkají s obtížemi se závislostmi. Čtyři firemní dobrovolníci přijeli, plní entuziasmu a v dobré náladě, připraveni pomáhat. Ještě než se všichni pustili do práce, došlo k seznámení s organizací, proběhlo proškolení a byl sestaven plán celého dobrovolnického dne a rozděleny činnosti, se kterými bylo potřeba vypomoci. 

Celkem 24 hodin věnovali zaměstnanci firmy Maxprogres v rámci dobrovolné pomoci úpravě okolí budovy. Přestože to byla práce náročná, dobrovolníci si toto vybočení z pracovního stereotypu pochvalovali. Dobrovolnice Radka, Hana a Linda pomohly s třízeným odpadem a  odvozily jej. Dobrovolník Jaroslav se několik hodin věnoval sekání trávníku okolo budovy a i přes náročný kamenitý terén neztrácel optimismus a nadšení.

Jaroslav ocenil zejména to, že mohl strávit den na čerstvém vzduchu a svou činností pomoci této organizaci. Kromě pobytu na čerstvém vzduchu firemním dobrovolníkům akce přinesla dobrý pocit a uznání z excelentně vykonané práce, které se jim dostalo od zaměstnanců Podaných rukou. Že takové dobrovolnictví může být příjemné a  přínosné pro obě dvě strany nakonec dokazuje i tvrzení zaměstnankyně Podaných rukou, která organizaci akce firemního dobrovolnictví napomáhala. Díky firemním dobrovolníkům bylo po celém areálu zameteno, čisto, byl upraven chodník a zaměstnanci Podaných rukou se mohli věnovat svým klientům v obtížných životních situacích bez přerušení běžného provozu.

Odpovědnost firem se v poslední době stává stále častěji zmiňovaným pojmem. Je to cesta, kterou se mohou firmy na trhu velmi dobře odlišit tím, že se zajímají o komunitu, ve které působí. Kromě dalších činností, kterými mohou firmy vypomáhat, se stále častěji pořádají i tzv. dobrovolnické dny. V těchto dnech mohou zaměstnanci pomáhat v pracovní době veřejně prospěšným projektům. Firemní dobrovolnictví nemusí zaměstnanci trávit jen manuálními činnostmi jako je úklid prostranství, výsadba stromů atp., ale mohou využít přímo svůj vlastní profesní potenciál.

Často totiž neziskové organizace nemají možnost zvyšovat si tak aktivně kvalifikaci v oblasti IT a moderních technologií, jak vyžaduje dnešní doba. Případně pracovníkům neziskových organizací schází dovednosti, které např. vybočují z jejich vlastní odbornosti. Jde např. o marketingové a PR znalosti, orientace v právních či finančních oblastech, dluhová problematika aj. Právě s těmito dovednostmi pomáhá neziskovým organizacím také tzv. expertní dobrovolnictví, jde o sdílení know-how ze ziskového do neziskového sektoru.

Firemní dobrovolnictví přináší obohacení oběma stranám, které se od sebe vzájemně mohou mnohému naučit a udělat si představu o fungování druhé strany.

Pro více informací o projektu, dobré praxi a získání kontaktu pro zapojení, můžete využít webové stránky projektu: www.lavinadobrovolnictvi.cz.

Tisková zpráva

 

Štítky projekt, Brno, nezisková organizace, sociální služby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firemní dobrovolníci v Podaných rukách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.