Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Michal Hašek: Rychlost investice HTC na jižní Moravě nemá obdoby

Tchajwanská společnost HTC otevře v brněnském průmyslovém parku Černovická terasa své opravárenské centrum mobilů pro Evropu 15. června. Nabrala už prvních 200 zaměstnanců. Novinářům to v Brně řekl viceprezident společnost Bruce Lee. V České republice chce společnost investovat stovky milionů dolarů.

Lee dnes uvedl, že firma chce být stabilním a kvalitním zaměstnavatelem, lidem chce nabídnout adekvátní finanční ohodnocení. Neřekl ale, na jak dlouho společnost investici v České republice plánuje. V následujících měsících centrum zaměstná 500 lidí, do budoucna by jich mohlo být 1000 a pracovníci se údajně budou podílet i na vývoji.

„Dohodli jsme se, že ihned poté, co bude projekt spuštěn, začneme hledat konkrétní spojení mezi firmou HTC a některou z krajských středních technických škol. Spolupráci chce společnost navázat  i se zdejšími univerzitami a Jihomoravským inovačním centrem. Tato investice přinese více než tisíc pracovních míst, HTC tak výrazně pomůže s řešením otázky zaměstnanosti v Brně a na jižní Moravě. Kraj může pomoci zejména v oblasti veřejné dopravy a technického školství. HTC bude klást důraz na  kvalifikované a technicky vzdělané zaměstnance,“ uvedl hejtman Michal Hašek, podle kterého jde o rekord v oblasti zahraničních investic v České republice z hlediska času, kdy se podařilo celý projekt realizovat za čtyři měsíce.

„Nábor pracovníků již započal,  úspěšně jím prošlo už 200 zaměstnanců. Ke spuštění provozu dojde 15. června,“ konstatoval na tiskové konferenci po jednání Bruce Lee. „Máme jasný cíl stát se kvalitním a stabilním zaměstnavatelem, rádi bychom vytvořili platformu, která umožní spolupráci studentů a absolventů i technologických inovátorů, kteří hledají podporu pro své originální koncepty. V budoucnosti chceme založit také výzkumné a vývojové centrum,“ uvedl.

Podle Michala Žižlavského z vládní agentury CzechInvest jde o jednu z nejrychlejších investic, která se do ČR dostala. První kontakty s tchajwanskou firmou začaly začátkem ledna. Jednání o místě, kde firma bude působit, trvala asi čtyři měsíce. Stát HTC neposkytl žádné investiční pobídky. Podle Žižlavského firmě příchod do Brna ušetří náklady. Dosud měla společnost v Evropě jen obchodní zastoupení. V Brně bude mít první servisní centrum mimo Asii.

Pro Brno jde o nejvýznamnější letošní investici. V minulosti do města přišla například společnost Wistron, která zaměstnala přes 1000 lidí, nebo Honeywell, který letos svoje působení na Černovické terase rozšířil.

HTC je jedním z největších výrobců mobilních telefonů na světě. Tchajwanská firma se v prvním čtvrtletí vrátila k zisku a výsledky překonaly očekávání analytiků. Firmě pomohlo snížení nákladů a zaměření na přístroje ze střední části trhu, tedy ani levné ani příliš drahé. Čistý zisk činil 360 milionů tchajwanských dolarů (292 milionů Kč).

Tisková zpráva, ČTK

Štítky HTC, investice, Brno, Michal Hašek, Česko, Bruce Lee, Jihomoravský kraj, Evropa, Michal Žižlavský, Jihomoravské inovační centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Hašek: Rychlost investice HTC na jižní Moravě nemá obdoby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.