Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

První zbytečně odchycené mládě v záchranné stanici

Srneček, který zřejmě pouze čekal, až se vrátí jeho matka, byl lidmi odebrán z přírody. Také do záchranné stanice v Jinačovicích tak už bylo předáno mládě, které lidskou pomoc nepotřebovalo. Prosíme veřejnost, aby se vždy nejdříve poradili na non-stop pohotovostním telefonu 702 137 837.

Do záchranné stanice byl srnec přijat 24. května. Na pohotovostní telefon zavolal pán z Čebína, že našel opuštěné mládě a vzal si ho domů. Ve skutečnosti však mláďata srn bývají jen výjimečně opuštěná. Ukrývají se v trávě, tiše bez hnutí leží a skrývají se před predátory. Samička se k nim vrací pouze několikrát za noc, aby je nakojila. V prvních týdnech ji mládě ještě nenásleduje. Opuštěné mládě by pískalo a zmateně pobíhalo. Nechávejte prosím mláďata u svých matek a i pokud je najde váš pes, tiše se vzdalte. I pokud byste mládě odnesli a brzy vrátili, stačí ho potřít trávou a zamaskovat trochu lidský pach, ukazuje se, že matka mládě přijme zpět.

Srnec je sameček starý pouze několik dní, týden až čtrnáct dní, základní protilátky od matky snad již získal. Jeho nohy jsou oproti tělu stále ještě velmi dlouhé. Postupně získává jistotu a už se na nich udrží čím dál lépe. Bílé skvrny v srsti mláďatům mizí až přibližně ve věku tří měsíců, do té doby jim zajišťují výborné maskování. Srnečka jsme po zavodnění krmili speciální náhražkou mléka, s čímž nám pomáhal zkušený spolupracující veterinární lékař, protože srneček zpočátku vytrvale odmítal přijímat potravu. O srnečka jsme museli pečovat podobně jako jeho matka a stimulovat i jeho vyprazdňování.

Problematický je nejen odchov, ale také umístění dospělých srnců a srn. Mládě vyžaduje intenzivní péči a vytvoří si často silný vztah s chovatelem. Podobu člověka si vtiskne jako svého rodiče a příslušníka vlastního druhu. Zvíře je ochočené a do přírody se už nemůže vrátit. Pokud se jedná o samce, je to o to horší, protože když přijde do říje, začíná většinou na lidi útočit. Pokud bychom samce vykastrovali, kromě dalšího zásahu do jeho života by to přineslo další problémy.

Srnečkovi se podařilo zajistit umístění u chovatele, který má už s odchovem samečků srnčat zkušenosti. Věnuje se chovu zvířat a může mu poskytnout vhodnou péči. Jeho předchozí srnci zůstali ochočení a byli na něj zvyklí. Má také možnost srnce oddělit a ponechat ho ve vhodném výběhu.

Srneček se však už do přírody nikdy nevrátí, je odsouzen k nepřirozenému životu v zajetí a jeho matka, která by mu poskytla tu nejlepší péči, o něj přišla. Pokud naleznete takové zvíře, poraďte se, prosím nejprve s odborníky.

Tisková zpráva

Štítky příroda, Jinačovice, Čebín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První zbytečně odchycené mládě v záchranné stanici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.